Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Állami pénzből fejlesztenek konkurenciát a Google-nek az oroszok

Állami pénzből fejlesztenek konkurenciát a Google-nek az oroszok

// írta: Média Panda - kategóriák: net, külföld, befolyáslás

szputnyik_1.jpg

Az orosz állam kezében szuszogó telekommunikácós csoport, a Rostelecom Szputnyik néven indít majd új, a tervek szerint az orosz népet kiszolgáló keresőszolgáltatást. Az új oldalt az első ember által a világűrbe juttatott ojjektumról, a Szputnyik-1ről nevezték el. 1957-ben a Szputnyik-1, és később a Szputnyik-2 kilövésével kezdődött el az űrkorszak. Nem mondom, ambíciózus nevet választottak a készítők.

A beruházás várható sikerét illetően egyelőre a kétkedők vannak többségben, ugyanis a Rostelecomnak nulla szakmai tapasztalata van ilyen téren, úgy pedig azért elég nehéz elképzelni, hogy kirobbanó sikert lesz majd az új Sputnik.ru kereső. Pedig már csak a neve miatt megérné, mennyivel királyabbul hangzik már megszputnyikolni valamit, mint megguglizni?

A keresőnek oroszországban három riválist kell a földbe gyalulnia: a Google-t, a Mail.ru keresőjét, és a keresőforgalom 62%-val büszkélkedő Yandexet. Eddig az állam, illetve hát jobban mondva a Rostelecom kemény 20 millió dollárnyi pénzt ölt bele a fejlesztésbe, ez nagyjából 4,5 milliárd forint. Lám-lám, amíg az oroszok elkúrják a pénzt egy hülye keresőre, addig nekünk az állam stadionokat épít, abba legalább el lehet menni szotyit köpködni. Még egy kereső, kinek jó az? Hát, első körben az államnak.

szpnt2.jpg

Oroszországban ugyanis kezdenek ráállni a Kína által követett útra, és szeretnék kicsit szorosabbra fogni az Internet szabadon csapkodó gyeplőjét az országban. Nem is olyan rég bevezettek egy kisebb technológiai újításra épülő törvényt, ami névleg a gyermekpornó, a drogok, és egyéb csúnyaságok ellen veszi fel a küzdelmet, de a gyakorlatban meg még sok más területen is lehet használni, például nyom nélkül kicenzúrázni az internetet, vagy kicsit kémkedni a netet használó állampolgárok után, beleolvasni a leveleikbe. Hiába, az oroszok tradícionálisan kicsit máshogy állnak a szólásszabadsághoz, mint más nemzetek.

A megvalósítást lehetővé technológia deep packet inspection néven fut, és nagyon vicces kis dolgokat tesz lehetővé: például simán elérhetetlenné lehet vele tenni akár egyetlen egy darab Youtube videót is, anélkül, hogy blokkolná az egész oldalt. Ami a legszebb az egészben, hogy elméletben a hatóságoknak még egy fránya kis bírósági végzésre sincs szüksége ahhoz, hogy bármit kicenzúrázzanak a neten. Tüchtig kis megoldás, annyi szent.

Azt már tudják befolyásolni, mint lásson az orosz ember a neten, most már csak az kéne, hogy a fránya Google meg Yandex ne dobjon nekik ki címszavakban se butaságokat, és akkor meg is vagyunk. Csináljunk hát saját keresőt! Kíváncsi vagyok, hogy vajon azt mivel küszöbölik ki, hogyha az átlagember esetleg nem akarja majd használni a Szputnyikot? Mert azt mégse verhetik bele egyenként mindenkibe, hogy márpedig csak ezt használod.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

portis · http://www.online-szallas.com 2013.10.18. 09:10:53

A cikkben benne van a válasz is, betiltják a konkurenciát oszt annyi.

kvp 2013.10.18. 12:54:12

A dpi titkositott adatkapcsolatok ellen nem jo, marpedig a google, a yahoo es a legtobb szolgaltato mar regen atallt erre, pont azert hogy ne lehessen cenzurazni oket. Tehat ha nincs kozvetlen hozzaferesuk a szolgaltato szervereihez (az nsa-n kivul viszont senkinek sincs), akkor csak az egesz oldalt cenzurazhatjak, mivel a kapcsolatokba mar nem latnak bele. Kina is igy jart vegul, inkabb letiltottak par amerikai oldalt, minthogy a titkositas feltoresevel bajlodjanak. Pedig megoldhato az is, csak eppen bonyolultabb es meg az usanak is eppen csak sikerult elernie ezt a szintet. Az oroszoknal egyebkent hamarabb visznek el egy embert irl minthogy cenzurazzak a forgalmat. Gyorsabb, egyszerubb, hatasosabb es ahhoz legalabb ertenek.
süti beállítások módosítása