Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Magyarország mellett fog kitörni a Harmadik világháború?
r:politika r:háború r:külföld

Magyarország mellett fog kitörni a Harmadik világháború?

// írta: Média Panda - kategóriák: politika, külföld, háború

szomszed.jpg

Lehet finomkodni, lehet kertelni, de keleti szomszédunk, Ukrajnai gyakorlatilag háborúban áll Oroszországgal. Márpedig egy ilyen háború a legkomolyabb európai konfliktus nagyon régóta: az egész világ feszült figyelemmel kíséri, hogy mi lesz a vége ennek az egésznek. És bizony, ha rosszul sülnek el a dolgok, akkor még bőven lehet belőle egy újabb világháború is. Ami különösen kellemetlen, mert gyakorlatilag a mi közvetlen szomszédságunkban zajlik.

russian-troops.jpg

A probléma gyökere

Ukrajna szépen, lassan tárgyalgatott az Európai Unióval, pedzegette a csatlakozást, az ország egy részének nagy örömére. Azonban az ukránok elég súlyos anyagi gondokkal küzdöttek - konkrétan nem voltak messze az összeomlástól. Oroszország és Putyin pedig azt mondta nekik, hogy figyeljetek, adok én nektek 15 milliárd eurót, megoldódik minden, csak hagyjátok abba ezt az EU csatlakozás dolgot, jobb lesz az mindenkinek.

Viktor Janukovics, az ukrán elnök belement, mire az ország nyugatabbi felén békés tüntetésekbe kezdett a nép. Janukovics megpróbálta erővel leverni a dolgot, nem sikerült, a tüntetés ennek hatására kvázi forradalommá erősödött, és végül a tüntető nép molotov koktéllal mutatta meg neki, hogy merre van a melegebb éghajlat.

Putin-Crimea.jpg

Putyin nem örült neki túlságosan, hogy az oroszbarát államfőt égő seggel zavarták ki az országból, úgyhogy kis gondolkodás fogta magát, és bevonult az Ukrajna területét képző Krím félszigetre tankkal, hadsereggel - az akkori hivatalos orosz kommunikáció szerint ezek csupán orosz turisták voltak, akiket támadást ért, ezért kénytelenek voltak a helyi fegyverboltokból felfegyverezni és megvédeni magukat. Putyin azzal indokolta végül a kvázi megszállást, hogy

Az orosz nép mindig is sajátjaként tekintett a Krímre

6067540_ef6fad4522732dd1938b201ed4250f40_wm.jpg

Meg hogy ott sok az orosz kisebbség, akiket meg kell védeni a gonosz ukránoktól, akik bántalmazzák őket, meg rajtuk verik le a forradalmat. Ami tök jól hangzik, csak gyakorlatilag azt jelenti, "elmentek anyátokba, ez mától a mienk". Krímben volt egy szavazás az Ukrajnától való elszakadásról - fegyvercsövek árnyékában, és mint kiderült, a szavazás eredménye se kifejezetten úgy volt ám, mint ahogy azt lekommunikálták.

Hogy szépen érzékeltessük ez az egész bevonulósdi olyan, mintha Orbán Viktor bemasírozna a magyar hadsereggel Erdélybe, vagy éppen a Felvidékre, és azt mondaná, hogy a magyar nép tulajdonképp mindig is sajátjaként tekintett erre a területre. A különbség az, hogy minket úgy rúgna picsán az EU, a NATO meg az ENSZ, hogy a lábunk se érné a földet, mert mi kis ország vagyunk. Oroszország meg világhatalom.

Az orosz álláspont

2014-03-01t145635z_975432261_gm1ea311r-copy2.jpg

Oroszország elég szarul jött ki ebből az egész hidegháború dologból Amerikával szemben, és azóta elég rosszul megy nekik, már úgy világhatalmi szinten. Amerika erősödött, az EU összeállt egy valamennyire egységes gazdasági, társadalmi hatalommá, Kína gőzerővel jön fel, Oroszország Anyácska pedig sokat veszített a világhatalom státuszából, és ez nyilván szarul esik nekik. Pláne Putyinnak, a harcosnak. Úgyhogy csatába vitte az országot. Ukrajna nem ellenfél - más kérdés, hogy ellenféle lesz-e, ha mondjuk beáll mögé Európa, vagy éppen az USA.

Az ukrán álláspont: ha lenne atombombánk, már nem lenne

ukraine-izyum.jpg

Ukrajnában elég sok orosz él. Főleg az ország keleti felén. Ők nyilván inkább Oroszország anyácska kebelében látják az otthon melegét, semmint az EU színeiben - nekik nyilván jobban fekszik az egész Putyin dolog. Ők üdvözlik a megszálló sereget. Az ország nyugati része meg legszívesebben a falhoz kenné Oroszországot, ahol van, csak hát ez önerőből nem megy nekik. Önerőből maximum késleltetni tudják őket.

Különösen érdekes volt az egyik ukrán milliárdos nyilatkozata, miszerint mekkora kár volt lemondani az ukrán atomfegyverekről, nagyon nem pattogna itt Oroszország, meg lenne ilyen nagyon bátor, ha lenne az országban csak egyetlen egy ukrán repülő egy atombombával a hátán. Hát igen, egy atombombával szemben azért az Oroszok is óvatosabban arcoskodnának, katonai meg gazdasági fölény ide, vagy oda.

Az Uniós és az amerikai álláspont: ejnye Putyin, elvesszük a zsebpénzed

la-fg-ukraine-russia-separatist-referendum-20140510.jpeg

Az EU és az Egyesült Állámok nagyjából egy húron pendül a témában: ha az oroszok nem tudnak viselkedni, akkor mérjünk rájuk súlyos csapást a gazdaságunkon keresztül. Mindenféle gazdasági szankciókkal válaszolnak az orosz katonai akciókra, ami egyfelől olyan, mintha vicc lenne, másrészről viszont potenciálisan tényleg képesek lehetnek egyszerűen ezzel bedönteni az orosz gazdaságot, meg az országot. Csak egy dolgot felejtenek el, mégpedig azt, hogy

Egy sarokba szorított állatnál csak egy sarokba szorított állam veszélyesebb

6067564_c6a0c376b55b833cad9f6520863a77a1_wm.jpg

Na, igen. Az orosz medve azért elég veszélyes lehet, ha úgy látja, hogy nincs már nagyon vesztenivalója. Bedőlt a gazdaság, de a sereg meg itt van? Nosza, akkor a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb megoldás: induljunk portyázni. Daráljunk be minden államot, amit csak lehet, hozzuk ki a legtöbbet a háborúból: vigyük el az összes területet, amit csak tudunk Ukrajnából, Észtországból, Moldáviából, mindenhonnan. A háborúban nagy pénz van - ez is megoldás.

Jól példázza az orosz hangulatot az alábbi kis történet: Románia nem engedte be a légterébe az orosz miniszterelnök-helyettest az Egyesült Államok kérésére,  Dimitrij Rogozin tömören összefoglalva pedig így reagált:

Legközelebb bombázóval megyek

A román külügy csak tátogott, és hát olvassuk ezt a kis bekezdést az index cikkéből, ami érzékelteti a helyzet abszurditását:

A román külügyminisztérium nyilvános magyarázatot kér a moszkvai hatóságoktól arról, hogy az orosz kormány hivatalos álláspontját képviselte-e Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes a NATO- és EU-tag Romániával szemben, amikor azzal fenyegetőzött, hogy következőre bombázóval utazik a térségbe.

D_MTI20140114001.jpg

Ez korunk legnagyobb katonai konfliktusa Európában, a magyar politika meg tesz rá, vagy még rosszabb

Orbán Viktor és az egész Fidesz teljesen hanyagolja a témát. Nevetségesen. Amikor a magyar politika éppen nem hanyagolja a témát, akkor meg sikerül úgy nyilatkoznia hazánk politikusainak, hogy az egész országot égessék.

A jobbikos EU parlamenti képviselő, aki most, hogy balhé van, akkor benyújtaná az igényt Ukrajna magyar lakta területeire, mert hát na, az azért amúgy a miénk ám, meg vesszen Trianon. Gaudi meg a saját facebookján fényezi magát, hogy majd az oroszok visszaadják nekünk Kárpátalját, csak kezdjünk már el most nyalni.

Orbán legutóbb annyira bénán nyilatkozott, hogy Ukrajna bekérette a magyar nagykövetet, hogy srácok, ez mégis mi a franc? De most komolyan? Hát normálisak vagytok ti?

Mi lesz ennek a vége?

A háború az biztos, mert az már most is van. A nagy kérdés az, hogy világháborúvá fejlődik-e ez az egész. Ha amerika csapatokat küld, akkor biztos. Onnan kezdve nincs megállás a lejtőn. Márpedig ha Oroszország nagyon nekiáll további területeket einstandolni, akkor muszáj lesz lépniük valamit. És akkor nagyon könnyen kitörhet a Harmadik Világháború a szomszédban.

komment
süti beállítások módosítása