Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A 10 legemlékezetesebb mozis szörnyóriás
r:mozi r:galéria r:popkult

A 10 legemlékezetesebb mozis szörnyóriás

Godzilla épp gőzerővel tapossa az épületeket a mozikban. Viszont közelről sem ő az egyetlen óriás-monster, aki meghódította a filmvásznat.

// írta: Média Panda - kategóriák: mozi, galéria, popkult

COVER.jpg

Az óriásszörnyeket mindenki szereti. Azokat, akik egyetlen jól irányzott csapással felhőkarcolókat zúznak porrá. Akik úgy gázolnak át egy tízmilliós nagyváros betondzsungelén, mint forró kés a vajon. Azokat, akiknek úgy jön a rombolás, mint másoknak a lélegzés. Íme, a tíz legjobb óriásszörny.

10. Rancor - A Jedi Visszatér

rancor.jpg

A Rancor a Star Wars filmek - a régi trilógia, nem az új, a még újabbat meg nem tudom. Nem dobott le senkit a logikai bukfenc? - egyik legkultikusabb szörnye, amit Jabba, a hutt használ áldozatai kivégzésére, no meg saját szórakoztatására. Jabbának amúgy lehetett valami fétise, mert a Rancor mellett tartott egy Sarlakk nevű dögöt is, amiből a filmben leginkább csak egy nagy száj látszott, de az se volt szép darab. A filmben a Rancor ráadásul ki van éheztetve - mondjuk ha összezárnak egy ilyen döggel, téged mennyire vigasztalna, ha tudnád, hogy pár perce evett, és még nem annyira éhes?

9. T-Rex - Jurassic Park

trex.jpg

A Jurassic Park ötletét valószínű soha nem fogja elvetni teljesen az emberiség jó része, ugyanis mindenki imádna dínókat nézegetni, meg simogatni. Akkor is, ha konkrétan egy egész filmsorozat épült arra, hogy megmutassa ez mennyire telibe rossz ötlet, mert ha dínókat klónozol, a pokol előbb-utóbb úgyis elszabadul. A T-Rex pedig nem csak nevében a dinoszauruszok királya, hanem a filmé is: a lágyan beremegő üvegpoharas belépő minden idők egyik legjobb felvezetése.

8. Draco - Sárkányszív

draco.jpg

Egy picit még bűntudatom is van, mert Dracót, a jóságos sárkányt betoltam itt a szörnyeteg kategória alá. Igazából a sárkányokra külön ráférne egy saját toplista, de ha már elkezdtem itt, befejezem. A Sárkányszív egy a mai napig vállalható, remek mese, ahol mint kiderül, nem is a sárkány az igazi szörnyeteg. Van itt minden varázslattól bámulatos önfeláldozásig, mindenesetre egy biztos: Draco, az utolsó sárkány prímán belopta magát a közönség szívébe, hatalmas karmok és tűzokádás ide, vagy oda.

7. King Kong - King Kong

kingkong.jpg

King Kong erősen egy olyan karakter, akihez nagyon nem kell semmit hozzáfűzni. Nem él olyan ember a földön, aki ne hallotta volna az óriásgorilla nevét, és ne látott volna legalább egy filmet vele. Legutóbb 2005-ben kapták elő őnagyságát, ahol egy váratlan húzásnak hála dinoszauruszokkal csaphatott össze - igen, egy T-Rex is kapott párat a szőrös mancstól. A jó öreg Kong elég sok filmet lenyomott már, egyszer még Godzillával is összeakasztották a bajszukat.

6. Tremors - Ahová lépek, szörny terem

tremors.jpg

A Tremors filmek nagyon furcsa szörnyei - magyarul talán drabáloknak hívták őket? - annyiban kilógnak a sorból, hogy ők a földfelszín alól támadnak. A dögök nem látnak, de cserébe hihetetlen pontosan érzékelik a rezgéseket, szóval ha csak egy lépést is tesz az ember, már tudják, hol van - és mennek is behúzni a föld alá szerencsétlent. Jópofa film volt, de az 1990-es első rész sikerét nem nagyon sikerült a későbbi próbálkozásoknak megismételni, a Tremors 4-et pedig lehetne használni Gitmóban terroristák vallatására, egész nagy sikerrel.

5. Marshmallow Man, Szellemirtók

gb1_score_official_book07.jpg

Stay Puft! Hát igen, a nagysikerű Szellemirtók Michelin-babát megszégyenítő óriásszörnye elég viccesen néz ki, de ez azért nem akadályozta meg abban, hogy jó nagy kalamajkát csináljon.. Be is linkelem inkább magát a klipet, mert az egész film egyik legjobb pillanata a Marshmallow Man megjelenése. Helló, Mr. Stay Puft!

4. Clover, Cloverfield

clover.jpg

A Cloverfield óriás monsztere egy nagyon aprólékosan, nagyon szépen kidolgozott, remekül megvalósított szörnyóriás volt - amit alig láttunk a filmben. Ez némiképp a műfaj (found footage horror) sajátossága is, de azért nagyon fájó, hogy az esetek többségében semmi nem láttunk a dögből, vagy épp a pusztításból. A legtöbb akció így nézett ki valahogy: sikítás - tömeg fut - kamera rángat - az ott a Liberty Statue feje? - sikítás - fut tovább. Talán ezért is értékeljük sokkal inkább azt a keveset, amit mutatnak Cloverből.

3. Kraken, Titánok harca

kraken.jpg

A Titánok Harca ugyan letett pár viszonylag szép akciójelenetet is az asztalra, viszont mégis egyetlen egy dolog az, ami örökre meg fog maradni ebből a filmből: a "Release the Kraken!" egysoros, ami után elszabadult minden idők egy legkeményebb szörnye. Be is linkelem a jelenetet, mozgóképen jobban üt. 

2. Kaijuk, Tűzgyűrű

pc_01.jpg

A Pacific Rim a 2013-as év egyik legkellemesebb popcorn mozija volt - és hát nagyon nem is lehetett elkúrni: hatalmas robotok küzdenek még hatalmassbb godzilla-pótlékokkal, hát hol írjam alá? És tény, színészi játék terén éppen csak hozták a kötelezőt, de az akció részek és a monszterek mocskos királyak voltak.

pacific_rim-1.jpg

Sehol nem lett volna a film, ha nem dolgozzák ki olyan szépen a robotokat, de a kaiju névre hallgató, felhőkarcolókat reggeliző dögök is az utolsó karomig tökéletesek voltak - egyszerűen öröm volt nézni, ahogy csépelik egymást. A kaijuk és a robotok birkózása pedig éppen ezért szép nagy siker lett.

1. Godzilla, Godzilla

Ss-godzilla-2014-1k.jpg

Hát igen, kiszámítható vagyok, mint az adóemelés. Sajnálom, de ha mozis szörnyek, akkor nem lehet nem Godzillát rakni a lista csúcsára. A japán csodaszörny mindenféle formában lecsapott már, volt rajzfilm is, és egyszerűen lehetetlen nem imádni.

godzilla-roaring-movie-2014-1920x1080.jpg

Nagyon örülök az idei felbukkanásának, mert mondhat bárki bármit, egy Godzilla film olyan, mint a pizza vagy a szex: még ha nem jó, akkor is jó. Gojira; Godzsiraゴジラ - mindegy hogy hívunk, imádunk. Gyere minél gyakrabban, és csapj oda! Mindig.

godzilla2.jpg

16 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.28. 15:09:51

a tremors szörnyek simán dobogósak nálam.

spinat 2014.05.28. 15:18:15

és az izé az Alfa holdbázisból?
meg amibe Han Solo belerepült a Falconnal?
De az össze arkány jöhetne az összes sárkányos filmböl, nem?

☉ ☾ 2014.05.28. 15:32:03

Kövér László az összesnél nagyobb és sötétebb szörny.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.05.28. 15:34:03

Kraken magyarul krák. Már minimum 150 éve.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.05.28. 15:39:05

Marshmallow Man egyértelműen első

Globetrotter2014 2014.05.28. 15:41:34

@spinat: +1 :)

Meg betenném a Birodalom visszavágból az óriásgilisztát amiben megpihentek az aszteroidamezőben...

Bakker, szörnyes lista Alien nélkül? A királynő azért nem olyan apró...

spinat 2014.05.28. 15:44:50

@ZF2: na arra gondoltam, de nem tudom magyarul hogy foritották. space slug - ürcsiga?

loopketa 2014.05.28. 18:30:43

2 polip is lemaradt lehetoseg:
- Kraken a Pirates filmben
- Deep Rising orias polipja

Illetve a ghostbusters es a tremors is poen film, azokat a szormyeket nem lehet komolyan venni.

paráznabillegető 2014.05.28. 20:51:36

hát a krokó az alligátorból?
na meg a boa-piton-anakonda trió.
bár ezekben inkább az a félelmetes, hogy leforgatták őket...

NGGR 2014.05.28. 21:58:29

@loopketa: deep rising nálam is +1 :D
amikor a kis ijedtképű ázsiai leányzót valami ismeretlen inger lerángatja a wc-be, csak a jóég tudja, milyénél fogva... :)))
de mondom, +1

2014.05.29. 13:56:59

Ha már sárkány, akkor a Tűz birodalma szakadt, de mégis félelmetes sárkányai sokkal inkább.

politikailagnemkorrekt 2014.05.29. 15:44:16

Bocs, de azért azt nem értem, hogy a Gyűrűk Ura 3 részéből miért nem tudott bekerülni semmi. Mondjuk a fekete lovasok belépője, amikor szimatolnak, vagy a Széltető, vagy a troll Móriában, vagy a balrog, vagy az Uruk Hai, aki/ami megölte Boromírt, vagy az élőhalottak, vagy a Rohan lovasait üldöző farkasok, ilyesmi. Szerintem ezek közül legalább egy beférhetett volna. Így nem érzem teljesnek. Bocs.

Carrie White 2015.12.05. 09:45:06

szerintem a tüzgyürü meg a cloverfield simán veri a többi szerencsétlent,föleg azt a kövér szarzsákot amit godzillának hivnak,istenem ugy gyülölöm mint a nem tudom mit,anyira gagyi és béna
süti beállítások módosítása