Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A növények pontosan tudják, hogy éppen megeszik őket

A növények pontosan tudják, hogy éppen megeszik őket

// írta: Média Panda - kategóriák: tudomány, növények, nahát

caterpillarleaf.jpeg

Erre mit léptek, kedves vegetáriánusok? Persze a kérdés csak vicc, mindenesetre érdekes dologra bukkantak egy kutatás során.

Ha valaki vagy valami megeszi egy növény levelét, abba még nem hal bele a növény, de attól még nem tetszik neki. Egy új kutatás szerint a növények pontosan tudják, ha valami épp elkezdte megdézsmálni őket, és meg is próbálnak aktívan védekezni ellene.

Az intelligencia érdekes szó, amikor nem emberekre használjuk, hanem állatokra, vagy növényekre, és nagyon nehéz értelmezni. Evolúciós értelemben egy csimpánz nem áll felette egy csirkének, csak mert előbbi képes eszközt használni. Nagyon nehéz összehasonlítani különböző állatokat ilyen szempontból, pláne növényeket állatokkal vagy az emberrel, viszont remek betekintést enged abba, hogy vajon más élőlények hogyan viselkednek, hogyan "gondolkodnak".

Ezt a kísérletet egy Arabidopsis nevű fajon végezték el, magyarul talán zsázsa a pontos neve, vagy lúdfű. Közeli rokonságban áll olyan növényekkel, mint a brokkoli, a fodros kel, a szareptai mustár vagy a káposzta, viszont az itt felsorolt rokonaival ellentétben nem igazán alkalmas emberi fogyasztásra. Gyakran végeznek vele mindenféle kísérleteket, mert az első növények egyike, ahol sikerült megoldani a teljes genom-szekvenálást, így sokkal inkább tudjuk értelmezni a belső folyamatait, mint más növényeknél.

arabidopsis-thaliana-10.jpg

Arra a kérdésre keresték ezzel a kísérlettel a választ, miszerint tudják-e a növények, hogy éppen megeszi őket valami? Ehhez először a kutatóknak szüksége volt egy tökéletes hangfelvételre azokról a hangokról (inkább rezgésekről), amik akkor keletkeznek, amikor egy hernyó megeszik egy levelet. A hipotézis szerint a növények képeset valahogy hallani vagy érzékelni ezeket a rezgéseket. A kísérletet végzők sikeresen leutánozták a semleges természeti vibrációkat is, mint például amit a légmozgások okoznának.

Kiderült, hogy a lúdfű kiválaszt egy bizonyos olajat, hogy elriassza a ragadozókat - az olaj minimális mértékben mérgező, ha megeszik. Amikor "lejátszották" nekik a hernyók hangját, akkor a növény extra adag olajat juttatott a leveleibe. Amikor viszont a semleges zajokat alkalmazták, akkor semmit nem csinált. A növény tehát sokkal dinamikusabban védekezett a környezet veszélyei ellen, mint arra bárki is számított.

Van még mit kutatni, ugyanis senki nem tudja, pontosan mivel, vagy épp hogyan képesek a növények érzékelni azt, hogy veszély közeleg, és mivel a bolygón rengeteg növény van, azt sem tudni pontosan, hogy milyen más védekezési formák vannak jelen a növényvilágban. Hirtelen nem is tűnik olyan butaságnak, amikor valaki beszélget a fikuszához, hogy az nagyobbra nőjön, nem?

Ennek az ipari alkalmazás is érdekes lehet, pl. ha kiderül, hogy a klasszikus zenére jobban nő a búza, akkor biztos, hogy lesz, aki Mozartot nyomat hangszórón egy egész búzamezőnek. Sőt, ha tudjuk, hogy jövő héten már fagy lesz, megpróbálhatjuk arra ösztökélni a növényeket, hogy minél hamarabb teremjenek gyümölcsöt.

Arabidopsis_thaliana.jpg

A növények azonban nem csak az azonnal veszélyre reagálnak, hanem evolúciós értelemben is képesek alkalmazkodni a környezetükhöz. Afrikában az akáciák egyes elméletek szerint például igen kemény hadviselést folytattak a zsiráfokkal és az antilopokkal: elsőként hatalmas, éles tüskéket növesztettek, mintegy 8 cm hosszúakat. A zsiráfok és antilopok erre adott evolúciós "válasza" a hosszú nyelv volt, amivel ki tudták kerülni a tüskéket. Ezért egy idő után az akáciák újra léptek, és a tüskék mellé elkezdtek csersavat termelni, ami szó szerint megmérgezi az állatokat, és mellé kialakult egy kémiai riadólánc is.

371692_1267116657_large.jpg

Amikor egy liget egyik fáját elkezdik legelni, akkor etilént bocsát a levegőbe, mire a liget összes fája elkezd fokozottan csersavat termelni, és perceken belül az összes fa mérgezővé válik. Az állatvilág pedig alkalmazkodott ehhez: az antilopok és zsiráfok megtanulták, hogy csak rövid ideig legeljenek egy fáról, mert az aztán mérgező lesz. A szélirányt is kihasználják: ha már ettek egy fáról, csak olyan fára mennek tovább, ami még nem foghatta a többi fa "vészjelzését", és még nem vált mérgezővé. 

34 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.11.01. 21:08:47

A cím félrevezető, mert arra utal, hogy a növényeknek tudatuk lenne, ami elég merész feltételezés. Az, hogy kémiai reakció indul be egy külső fenyegetésként érzékelt jelenségre nem utal bármilyen tudat jelenlétére. Az pedig, hogy reagálnak a környezetükre nem éppen újdonság, hiszen a virágok egy része nappal kinyitja a szirmait, de a növények általában is a fény felé növekednek.

lyken 2014.11.01. 21:30:10

@nemorino: A cím arra a vega/vegán dogmára utal, hogy azért nem szabad állati eredetű terméket enni, mert érző lények. Szemben a növényekkel. És ja, középiskolát végzett embereknek nem újdonság, hogy a növények a hormonális rendszerükön keresztül reagálnak például a sérülésekre. Vegaföldön mégis komoly érv a húsevés ellen és a növénygyilkolás mellett. Pedig ennyi erővel fényevők is lehetnének. Abban ugyanis tényleg van logikai mai ismereteink szerint, hogy a fotonnak nem fáj, ha a tátott szájába csapódik.

hidroponi 2014.11.01. 21:59:17

"Egy új kutatás szerint"

nolink = brit tudosok... koszonjuk emese..
a tudomany tag-et nyugodtan ki lehetne venni a cikkbol. :D

Vili Doli 2014.11.01. 22:47:53

@lyken:
Eszement bölcsészek szoktak ilyen tudománytalan baromságokat írni.

annamanna 2014.11.01. 22:59:43

@Vili Doli: lehet, de attól még érdekes

phaszfej 2014.11.01. 23:44:56

A megbolygatott energiatest esete.

Én is itt vagyok 2014.11.02. 02:40:47

Hát nem tudom, de régen olvastam egy cikket amiben arról írtak, hogy elefántok rendszeresen falatoznak valami gyümölcsöt. Nos, mivel megették, így a magok sem tudtak kihajtani, mert kire kiürültek az emésztés tönkre tette a magokat. Egy idő után viszont elkezdett a növény a szaporodás érdekében egy olyan kemény burkolatot növeszteni a mag köré, aminek nem árt az emésztés, csak megpuhítja a kemény burkot. Így most az a helyzet, hogy a mag csak akkor tud megkapaszkodni és sarjadni, ha előbb át megy egy elefánt emésztőrendszerén

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.11.02. 07:44:28

@lyken: Ráadásul a törvény is a mocskos vegák mellett van, mert egy krumplit, vagy egy répát meghámozhatsz, és kidobhatsz büntetlenül, de egy kiskutyával ezt nem csinálhatod meg.
Tisztára mint a fasizmusban :( Kösz Orbán!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.02. 08:08:42

"Evolúciós értelemben egy csimpánz nem áll felette egy csirkének"

Ezen azért agyalhatnál még egy kicsit.

"A növények azonban nem csak az azonnal veszélyre reagálnak, hanem evolúciós értelemben is képesek alkalmazkodni a környezetükhöz."

Milyen meglepő, sosem gondoltam volna. :P

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.11.02. 08:43:16

Nos, én korábban is hallottam, hogy a húsos hamburger sikít, amikor megharapom. Mostanában viszont az egészséges életmód jegyében egyre többször eszem salátát. Ott is hallottam üvöltözést, azt hittem, hogy megőrültem. De most megnyugodtam, hogy nem. :-)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.11.02. 10:08:04

Mikre lépes a pihent agy.
Amúgy van az az észak-olasz new age szekta, amelyik a föld alá csodálatos templomrendszert épített. Soha nem tudom megjegyezni a nevüket. (Megvan: en.wikipedia.org/wiki/Federation_of_Damanhur)
Na, ők többek között abból nyernek pénzt, hogy „felveszik” a növények zenéjét CD-re, és eladják.

dont be such a jew 2014.11.02. 10:20:45

mindenki tudta eddig is hogy a növényeknek lelke van

zuniverzumnak lelke van - neve az ISTEN

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 10:50:20

"Ezt a kísérletet egy Arabidopsis nevű fajon végezték el, magyarul talán zsázsa a pontos neve, vagy lúdfű. Közeli rokonságban áll olyan növényekkel, mint a brokkoli, a fodros kel, a szareptai mustár vagy a káposzta"

Megint egy igénytelen fosposzt a címlapon.

El nem tudom képzelni, hogy egy bulvár-médiablog miért üti az orrát a botanikába?

Pontosítsunk:

1. Az Arabidopsis szó NEM egy faj neve, hanem egy nemzetség neve, ami alá több faj tartozik. Ha fajnév lenne, legalább KÉT latin szóból állna.

2. A lúdfű az Arabidopsis nemzetségbe tartozik, míg a kerti zsázsa egy másik nemzetségbe, a zsázsák nemzetségébe tartozik.

3. A brokkoli, a mustár, a kel, a káposzta úgy jönnek a képbe, hogy ezek hárman a káposztafélék családjába tartoznak, csakúgy, mint az Arabidopsis nemzetségbe tartozó lúdfű, vagy a zsázsa nemzetségbe tartozó kerti zsázsa.

4. Összefoglalva:

- zárvatermők tÖrzse -> keresztesvirágúak rendje -> káposztafélék családja -> Arabidopsis nemzetség -> Arabidopsis thaliana = lúdfű

- zárvatermők tÖrzse -> keresztesvirágúak rendje -> káposztafélék családja -> Lepidium nemzetség -> Lepidium sativum = kerti zsázsa

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 10:57:48

"Gyakran végeznek vele mindenféle kísérleteket, mert az első növények egyike, ahol sikerült megoldani a teljes genom-szekvenálást, így sokkal inkább tudjuk értelmezni a belső folyamatait, mint más növényeknél."

Lekötelezne a médiablogger posztoló, ha kifejtené nekem, mit ért Ő MAGA az alatt, hogy "genom-szekvenálás", mit ért az alatt, hogy a lúdfű "belső folyamatainak értelmezése", illetve azt is, hogy mik azok a "mindenféle kísérletek", amelyeket könnyebb megoldani, miután túl vagyunk a genom-szekvenálás problematikáján :)

avocado_ 2014.11.02. 11:03:20

@polyvinyl: Jólvan, jólvan, fiacskám, mostmár mindenki látta hogy nagyon okos vagy mert bele tudtál kötni tök lényegtelen dolgokba, úgyhogy leülhetsz 1-es.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 11:07:33

@Én is itt vagyok:

"Egy idő után viszont elkezdett a növény a szaporodás érdekében egy olyan kemény burkolatot növeszteni a mag köré, aminek nem árt az emésztés, csak megpuhítja a kemény burkot."

Nem szabad azt sugallni, mintha a növények ezt TUDATOSAN csinálták volna!

Nyilván azt szeretted volna írni, hogy azok az egyedek, amelyeknek a szokásosnál keményebb burok védte a magját, a gyengébb maghéjat növesztő fajtársaikkal szemben sikeresebbek voltak az elefánt járta területeken a szaporodásban.

Ezt az először ritka tulajdonságot továbbörökítették az utódaikba, majd a kemény burokkal rendelkező magot érlelő növények kerültek a vizsgált területen túlsúlyba, MIVEL az új tulajdonság, a korábbinál keményebb maghéj evolúciós előnyt biztosított a számukra, hiszen az ilyen magot érlelő egyedeknek nagyobb esélyük volt arra, hogy a magjuk az elefánt emésztőrendszerének az elhagyása után is csírázóképes marad.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 11:08:25

@avocado_:

Hülyeségeket írtál, kijavítottalak. Mi ezzel a gondod?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 11:11:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Valahonnan, valamilyen ostoba áltudományos rizsát nyomó női oldalról fordíthatta a cikket szegény, kár, hogy nem adta meg a forrást :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 11:15:10

@dont be such a jew:

"zuniverzumnak lelke van - neve az ISTEN"

Nem a szent lélek?

odamondó 2014.11.02. 11:20:47

@lyken: hányszor hallottam már ezt. Mindig ezt szoktam mondani, hogy mi lesz ha kiderül a növények is éreznek...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 11:54:26

@odamondó:

Az semmi. De mI lesz, ha a növények szervezett bandákban támadnak?

Az esemény (film):

hu.wikipedia.org/wiki/Az_esem%C3%A9ny

"{...} Elliot, Alma és Jess ezalatt egy kertésszel és feleségével tart; a férfi elmélete szerint a növények támadják meg az embereket védekező mechanizmusként. Elmagyarázza Almának, hogy a növények gyakran alkalmazzák azon stratégiát, hogy kibocsátott illóanyagaikkal ragadozókat vonzanak magukhoz, amelyek elpusztítják a más fenyegető életformákat, s mindemellett a fák, bokrok és más növények az egymás közötti kommunikációra is képesek. Az öt menekülő kénytelen megállni egy útkereszteződésben, mivel minden irányban a járvány jelei tapasztalhatók. {...}"

FMR 2014.11.02. 12:04:02

@nemorino: minden élő, érző lénynek van tudata, még akkor is, ha ez éppen műszerekkel vagy más eszközökkel nem kimutatható. A tudatosságnak vannak szintjei. Mi, emberek soha nem fogjuk megtudni, milyen növénynek, denevérnek vagy épp csak a másik embertársunknak lenni.

kvadrillio 2014.11.02. 12:05:47

...hmmm...úgy tűnik, hogy a minket körülvevő világ, EGY GONDOLKODÓ VILÁG. SŐT ! ELŐRELÁTÓAN GONDOLKODÓ ! ...kivéve természetesen a ...politikusokat !!!!! :)

Roy 2014.11.02. 12:57:19

@lyken: AQ fényevők már bíróság előtt állnak.

Kora Délutáni Kornél 2014.11.02. 13:49:19

@avocado_: A tisztelt, roppant igényes szerző sajnál két perc guglizást, helyette gond nélkül leírja, hogy "a kísérletet egy Arabidopsis nevű fajon végezték el, magyarul talán zsázsa a pontos neve, vagy lúdfű".

Azt hiszem, a szellemi igénytelenségnek ez az első szintje. A második szint az, amikor valaki nem is érzi, mi ezzel a gond. Te komolyan elfogadod olyasvalakitől az újabb kutatások eredményeinek interpretációját, aki jól láthatóan az alapvető ismeretekkel sincs tisztában?

KDK

2014.11.02. 15:26:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A növények azonban nem csak az azonnal veszélyre reagálnak, hanem evolúciós értelemben is képesek alkalmazkodni a környezetükhöz."

Milyen meglepő, sosem gondoltam volna. :P"

Mondjuk fordítva lenne érdekes. Túl sokáig nem ismernénk azt a növényt, ami azonnal reagál, de evolúciós értelemben nem képes alkalmazkodni. (-:

2014.11.02. 15:27:02

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ja, rájöttem: a futóbab lehet ilyen. azonnal elfut, de nem képes lábat növeszteni, már generációk óta...

2014.11.02. 15:29:11

@wmiki: Miki, tévedsz. Általában az állatokat meghámozzák, mielőtt megennék.
különben köpködni kéne a szőrt vagy a tollat.

2014.11.02. 15:32:38

@dont be such a jew: A köveknek is van lelke. Ha ráütsz kalapáccsal, hangot ad ki. Ha kicsit ütsz, élvezi, ha nagyot, széttörik. Az neki fáj.
Szétesett az isten, aprószentekre.
Amúgy tudnod kéne, mint zsidónak, hogy az Isten nem a neve az istennek. Mert az megismerhetetlen.

CsekklisztNo.10Reloaded 2014.11.02. 16:58:45

@dont be such a jew:
Érdekes h te hiszel Istenben. Azok után h annyi istentelen szemétséget írsz emberekről. Hogy van ez?

vladimir0370 2014.11.02. 17:37:45

@lyken:
"A cím arra a vega/vegán dogmára utal, hogy azért nem szabad állati eredetű terméket enni, mert érző lények."
es erre az elso mondatban meg is kerdezi:
"Erre mit léptek, kedves vegetáriánusok?"
akkor ezek szerint fogalma sincs, mi a kulonbseg a vegetarianus es a vegan kozott?
az emberek kulonbozo megfontolasokbol, eltero modokon vegetarianusok.
en.m.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism
az tobb vallasi iranyzatnal is elfogadott nezet, miszerint a vegetarianus eletmod gyorsabb spiritualis fejlodest tesz lehetove. kar volt a vegetarianusokat belekeverni, bar ez egyaltalan nem tudta szignifikansan rontani a bejegyzes erteket.

felacso 2015.07.25. 15:19:09

Érdekes automatizmusok,de valószínűleg az emberénél kevésbé bonyolultak,ha képes megérteni azokat.Hamarosan a kutatók el fogják érni a növényeknél,hogy ne észleljék a felfalásukat,ahogy az emberiség többsége sem észleli élősködői tevékenységét.
süti beállítások módosítása