Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
5 hihetetlen náci találmány, ami megváltoztathatta volna a II. világháború kimenetelét

5 hihetetlen náci találmány, ami megváltoztathatta volna a II. világháború kimenetelét

// írta: Média Panda - kategóriák: háború, náci, fegyver

fitzx.png

A második világháború bővelkedett a katonai újításokban, mindkét oldal igyekezett felülkerekedni nem csak a csatákban, de a találmányok terén, a fegyverkezési versenyben. Most mutatunk öt olyan találmányt, ami ha hamarabb készül el, ha jobban beválik, akár még a világháború kimenetelét is megváltoztathatta volna.

Fritz Xfritzx3.jpg

A nyitóképen is látható Fritz X-re sokan tekintenek a modern "okos" bombák ősatyjára. Ez volt Hitler egyik legtitkosabb projektje, amivel csatahajókra és egyéb erősen védett célpontokra akartak lecsapni. Mivel nagyjából 320 kg robbanószerrel volt megpakolva, ha betalál, akkor semmi nem marad utána. A Fritz X kifejezetten sikeresnek bizonyult a kevés éles bevetése során, pélául 1943-ban Máltán és Szicíliában. Egy amerikai hajó, az USS Savannah egy egész évre kidőlt a csatasorból, miután eltalálta egy Fritz X.

Horten Ho 229

shot-2014_07_01-18_48_04.jpg

A Horten Ho volt talán a világ első lopakodó bombázója, ami tisztán sugárhajtóműves meghajtással üzemelt. A Horten-fivérek fejlesztették ki ezt gépet, ami nagyon hasonlít a modern lopakodókra. A szögletes éleket kerülő kialakításának köszönhetően a korabeli radaroknak nagyon nehezére esett észlelnie a Horten Ho-t. Bár a tesztrepülések rendkívül sikeresek voltak, a háború kimenetelét kicsit sem tudta befolyásolni, mivel először 1944-ben jutott fel az égbe.

Nehéz Gusztáv (Schwerer Gustav)

original.jpg

A Nehéz Gusztáv egy akkora monstrum volt, hogy csoda, hogy Hollywood még nem forgatott köré egy akciófilmet. Az emberi történelem legnagyobb ágyúja. Összesen két darab készült belőle, az első volt Nehéz Gusztáv, a második Dóra névre hallgatott. Ez az über-nehézsúlyú, vasúti ágyú 1350 tonnát nyomott, és hét tonnás(!) lövedékeket tudott kilőni, mintegy 45 kilométeres hatótávolsággal. 

A Nehéz Gusztáv egy impresszív darab volt papíron, de a gyakorlatban borzasztóan használhatatlan volt: 250 ember 3 napi munkájába volt a két 800mm-es ágyú üzemkész állapotba hozása, 2500 ember fektette az iker-síneket alá, és fél órába telt újratölteni. Teljesen használhatatlan.

Panzerkampfwagen VIII Maus

14657246766_d00eb61045_b.jpg

1944 végén készült el, így a háború kimenetelét ez sem befolyásolta, de ettől még ez a szuper-nehézsúlyú tank birtokolja a világ legnehezebb tankja címét, 188 tonnás súllyal. Nem meglepő módon ez volt a veszte is. Egész egyszerűen ilyen nagy súly mellé nem tudtak elég erős meghajtást létrehozni mellé, így nem volt képes elfogadható sebességet elérni.

Bár a készítők elvileg a maximum 20 kilométer/órás sebességet képzelték el, a Maus prototípusa a gyakorlatban csak 13-ra volt képes. Olyan nehéz volt, hogy egy hídra ráengedni öngyilkosság lett volna, viszont minden gond nélkül át tudott volna haladni egy folyón, a víz alatt. A Maus előállítása is óriási költségekkel járt volna, így végül összesen 2 végleges darabot építettek meg, bár a másodikat soha nem fejezték be.

Érdemes megemlíteni még a Landkreuzer P.1000 Ratte nevét is, amire gyakran hivatkoznak Hitler szupertankja név alatt. Hála a jó égnek ez utóbbi megmaradt pusztán a tervezőasztalon, mivel a mérnökök 1000(!) tonnásnak képzelték el, és olyan fegyverek kaptak volna rajta helyet, amiket korábban maximum hadihajókon tudtak elképzelni.

Sturmgewehr 44

bundesarchiv_bild_146-1979-118-55_infanterist_mit_sturmgewehr_44.jpg

A Sturmgewehr 44 vagy StG 44 talán a legelső modern automata karabélyok egyike, olyan fegyverek ősatyja, mint az AK-47 vagy az M16. A szóbeszéd szerint Hitlert annyira lenyűgözte a fegyver, hogy ő maga nevezte el. És bár a fegyver korszakalkotó és zseniális volt, mint a náci találmányok többsége, túl későn készült el, mire bevetették, már nem volt elég ideje ahhoz, hogy fordíthasson a háború kimenetelén.

Az StG 44 büszkélkedhet az kor egyik legmenőbb "kiegészítőivel". Elsőként itt a Vámpír néven emlegetett Zielgerät 1229-es infravörös látcső, ami a sötétben látás képességével ruházta fel a náci katonákat, és lehetővé tette, hogy éjszaka is pontosan iktathassanak ki célpontokat a mesterlövészek. A háború utolsó hónapjaiban vetették be - és járt mellé egy 13 kilós "akkumulátor", amit bizony hátizsákként hordtak a katonák.

 

Akit pedig nem győzött meg az éjjellátás, annak ott a Krummlauf, ami egészen agyzsibbasztó módon lehetővé tette a náci katonáknak, hogy kanyarban is lőhessenek, sarkokat megkerülve. Bár az ötlet már régóta létezett, de a náci haditudósok valósították meg elsőnek. 30, 45, 60, de még 90 fokos lövésre is születtek megoldások, de ezek a speciális csövek nem húzták túl sokáig, már a 30 fokos verzió is mindössze nagyjából 300 lövés leadására volt alkalmas, a 45 fokos pedig már csak 160-at bírt el.

komment
süti beállítások módosítása