Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Orbán Viktor celebbé válása

Orbán Viktor celebbé válása

// írta: Média Panda - kategóriák: politika, celeb, orbán, gyurcsány

orbánaceleb.jpg

Az utóbbi napokban még a csapból is a miniszterelnök lányának esküvője folyt. Furcsa tendencia van kialakulóban: egyre kevesebbet találkozunk Orbán Viktorral, mint politikai döntéshozóval, és kerül egyre jobban előtérbe a celeb: Viktor, aki lánya kérése ellenére mégis lenyilatkozza az esküvőt a sajtónak. Viktor, aki exkluzív interjút ad a TV2-nek. Viktor, aki délcegen lépdel a lányával az oltárhoz.

Orbán teljesen és egyértelműen emberi oldalát mutatta most meg a szavazóknak. Az örömapa, aki büszkén meséli, hogy voltak nehéz pillanatok, de azért megállta bőgés nélkül. Az édesapa, aki nehéz szívvel adja ki kezei közül a lányát. Mesélt a saját házasságáról, a gyerekek születéséről, hogy vélekedik a Tiborcz fiúról, és hogy miként változtatta meg Ráhel születése a házasságukat feleségével. Mi lenne ezzel a baj?

Megmondom: ha Orbán Viktor a poros, száraz politikai hírekből és Parlamenti adásokból hirtelen bemászik a mindenféle bulvármagazinok, meg tévékettőaktívok riport alanyai közé, ott nem mint döntéshozó magyar politikus szerepel, hanem mint celeb. És Viktor, mint celeb, egyelőre igen sikeresen sulykolta bele a nézőkbe, olvasókba a szerethető celeb képét: a büszke apuka, sikeres férj, könnyekkel küzd lánya esküvőjén, igyekszik mindegyik gyereknek egyforma figyelmet szentelni, miközben az ország minden terhe az ő erős nyakába szakad. Gyakorlatilag mintha egy békebeli szomszédok adásból ugrott volna elő statisztálni.

Orbán Viktor bulvárhőssé válása márpedig épp ezért komoly probléma: az eddigi gyakorlat kis hazánkban az volt, hogy a családot nem használták fel a politikusok ugródeszkának a pozitív kampányoláshoz. Itt pedig ez történik szélesvásznon, totálplánban: egy nagyon széles szavazóréteget érintett most meg Orbán Viktor - hotmagazint, borsot, blikket szentírásként forgató műkörmös plázacicáktól a délután padra kiülő szomszédmarinénik egész seregét sikerült betalálnia egy szívszorító videóval és száz bulvár cikkel, ahol ő roppant pozitív megvilágításban szerepel. Orbán Viktor, mint pozitív hős. Apuka fehér lovon. A hétköznapok hőse.

viktoraceleb.jpg

Ennek szintén egyenes ági problémája, hogy a bulvársajtóra leginkább fogékonyak halmaza nulla átfedést mutat a politikailag minimálisan is tájékozott emberek halmazával. Ők azok, akik csak annyit szoktak mondani, hogy mindegyik egyforma, mindegyik lop, nem lehet mit tenni. Márpedig ha mindegyik lop, akkor már miért ne szavaznának az Orbánra, az legalább lám milyen rendes ember, meg a lányát is milyen szépen férjhez adta! Ez persze erős sarkítás, de a lényeg ez.

És itt érkeztünk el a probléma gyökeréhez: a szavazó urna ugyanis nem válogat, hogy ugyan a beledobott fecnin azért van az iksz, mert a szavazó hisz a Fidesz, és Orbán Viktor politikájában, vagy egész egyszerűen a személyes szimpátia vezérelte a tollat a papíron. Ami baj. Lehet akármilyen rendes apa valaki, ha ezt politikusként nem érdemli ki, akkor nem jár neki az iksz.

Márpedig Orbán Viktor elbulvárosodása nem véletlen, és nem is lánya esküvőjével kezdődött. Gondolom mindenki emlékszik még az árvízre, amikor a miniszterelnök kockásinges-farmernadrágos álruhát öltött, és ebben a "nép gyermeke, az ország vezére" gúnyában végig parádézott minden töltés mentén, bőszen posztolva a videókat youtube-ra, facebookra, mindenhova, miközben bicskával szelte a kolbászt, mint minden tenyeres talpas legény.

Az igazság az, hogy Orbán Viktornak abszolút semmi keresnivalója nem volt a töltéseken, sőt, embert és pénzt áldoztak arra, hogy ő ott legyen, és le legyen videózva. Mert őt oda kellett vinni, hol kocsival, hol máshogy, és persze Viktor nem sétálhatott csak úgy oda, kellett neki testőrség, meg védelem - és persze a kamerások. Visegrádon volt a legjobb, ugyanis ott Orbán hajóval próbálta megközelíteni a töltést, veszélyeztetve ezzel a homokzsák-gát épségét. Ja kérem, a jó PR-ért szenvedni kell. Hacsak a morálbeli pluszt nem nézzük, a miniszterelnök jelenléte a homokzsákok mellet inkább hátráltató tényező volt, mint segítő. De videón jól mutat.

Szerény véleményem szerint ez tudatos folyamat, nem pedig véletlen. Ugyanis Orbán Viktor, mint celeb, sokkal, de sokkal jobb esélyekkel indul neki a választásoknak. Ha a magyarok valamihez értenek, az a celebek imádása, a celebek mindenféle döntőkbe bejuttatása: hiszen ha ráküldöm az esemest és nyer, akkor miattam nyert, én jutattam be, mi jutattuk be! Valahogy a szavazás bezzeg inkább kötelesség, kényszerű nyűg kategóriába esik sokaknál a fejekben: itt nem elég drukkolni valakinek, aki szimpatikus, hanem végig kéne gondolni, utána kéne nézni. Amire sokan lusták, amit sokan utálnak. Itt jön képbe a szimpátia szavazat.

Nem a Fidesz miniszterelnöke az egyetlen azonban, aki így vagy úgy, de elindult a celebesedés rögös útján: Gyurcsány Ferenc egyszemélyes leleplező kommandóként tört frejtamási babérokra, aminek úgy tűnik nincs vége, ugyanis nemrég ezt a második videót posztolta. Az ember nézi, és egy komplett maunikasó elevenedik meg a szeme előtt. Ha Viktort egy Szomszédok teleregény szereplőhöz hasonlítottam, akkor Gyurcsányt bizony kénytelen-kelletlen, de a Győzike és Balázs showműsorok szereplőihez kell hasonlítanom. Legnagyobb ellenfele lányának esküvője napján élesíti a videót, amiben besurran a gonosz Orbánék hátsó kertjébe piszkítani, majd most meg előjön ezzel a Felcsúti Leleplező Show videóval. Bajnairól, aki legutóbb azzal került fel valamelyik bulvár online verziójába, hogy öregfiúkkal focizik, már ne is beszéljünk inkább, de ő például járt animgif interjút adni is a 444-ben. Halad a trendekkel.

Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc már elindultak a politikai celebbé válás felé. Remélem, hogy ez a kísérletező útirány hamar abbamarad, és méginkább remélem, hogy nem lesz sikeres. Nem szeretném ugyanis, ha a választások miatt Győzike show lenne az országból, és pláne nem szeretném, hogy az nyerje a választásokat, aki hatékonyabban tudja elbulvárosítani saját magát, csak a családját a címlapon, a tévéképernyőn. Ne csináljuk valóságshowt az országból. Könyörgöm.

komment
süti beállítások módosítása