Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Az azerbajdzsáni demokrácia a világ nyolcadik csodája: a szavazás előtt egy nappal már megvoltak az eredmények

Az azerbajdzsáni demokrácia a világ nyolcadik csodája: a szavazás előtt egy nappal már megvoltak az eredmények

// írta: Média Panda - kategóriák: választás, külföld, botrány

ajzerb.jpg

A világ legszőröstökűbb diktatúráinak is leckét adtak a derék azeriek látszatdemokráciából a héten. Szerdán ugyanis az újabban olajban fürdő kaukázusi ország lakói nekiálltak szépen államfőt választani. Egy kisebb szépséghibával: kedden egy véletlen folytán a Központi Választási Bizottság által üzemeltett, direkt a választásokra fejlesztett alkalmazáson belül véletlenül kitolták a választás eredményét: a jelenlegi elnök a szavazatok 72%-át begyűjtve nyert. Egy nappal a választások előtt. Figyeled, Viktor?

Jó, azért legyünk őszinték, Azerbajdzsán nem az a hely, aminek a neve hallatán az ember a legtisztább választásokat és az európai értékeket kezdi maga elé vizionálni, de azért ez még akkor is csúnya baki, ha Ilham Aliyev elnök gyakorlatilag kézhez kapta az államot tíz éve az édesapjától. Van aki kocsit kap születésnapjára, van aki meg egy 9 millió főt számláló köztársaságot. Persze, azért vigyázni kell, nehogy elkanászodjon az ellenzék.

A derék Ilham állítólag kemény kézzel uralja a terepet, például a keddi eredmények szerint második helyre befutó ellenzéki jelölt Jamil Hasanli élt némi panasszal a Központi Választási Bizottságnál, ugyanis Aliyev elnök elég keményen kampányol a nemzeti tévében, az ellenzékkel meg szóba se állnak a csatornánál, és ezt szerette volna kicsit egyenlőbb szintre emelni. Az szinte szóra se érdemes, hogy a panaszait a bizottság élből elutasította.

ajzerb_02.jpg

Persze ha azt nézzük, hogy kulcsrakészen kapta az apjától az országot, és hogy csak a demokratikus választások látszatát várják el tőle, nem pedig ténylegesen demokratikus választásokat, akkor egészen meglepő, hogy Aliyev elnök milyen számokkal nyert eddig: 2003-ban az azeriek 76%-nak szavazatát tudhatta magáénak, ami éppen csak kétharmad, micsoda amatőr, mi? 2008-ban azért már összekapta magát, és egy combos 87%-kal ünnepelhetett a limuzinban.

Az korai szavazatömlés kínos bizonyítékát persze hamar lekapták, és a hivatalos magyarázat az volt, hogy a fejlesztő elkúrta, és véletlenül egy teszt során kitolta a 2008-as adatokat. Ami egészen megnyugtató lenne, csak éppen olyan jelöltek is szerepelnek a listán, akik idén igen, 2008-ban meg nem indultak. De hát oda se neki, ennél csúnyább arcon pisálást is megértek már demokráciák, nem?

Azóta már meg van az azerbajdzsáni "szavazás" ezúttal "hivatalos" és végleges "győztese": Aliyev elnököt akarta a "nép" harmadszorra is, méghozzá elsöprő többséggel. Az ellenzék legerősebb próbálkozója Jamil Hasanli volt, kőkemény 5%-ot kapott. Egy kis tanács a jövőre nézve a frissen megválasztott elnöknek. A helyes sorrend: leverni a tüntetőket, megizmozni az ellenzéket, befenyíteni a sajtót, szavazás, és csak aztán eredményhirdetés. Szívesen.

8 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.10.10. 12:11:28

Ez főzette meg üstben az ellenfeleit? Vagy az Kirgizisztánabn volt?

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.10.10. 12:37:40

bameg, hogy miért nem tudsz kitenni egy linket, ami igazolja, hogy a híred igaz, azt nem tudom.

nem hazudtál, de miért nekem kell utána néznem?! nyilván előtted volt a hír valamilyen idegen nyelven, és linkelhetted volna, csak egy hülye, lusta fasz vagy.

déjá vu39 2013.10.10. 12:40:48

Van hová fejlődnünk, de jó űton haladunk. Csak az fránya olaj bűjna már elő Makónál.

tobias2 2013.10.10. 14:01:01

Az az izé a zászlóban egy stilizált azeri fejsze?

Szomszéd Tibi 2013.10.10. 15:05:06

Látom, a nagy demokraták is csak a színjátékukat szeretnék megkapni. Ha lemegy a szavazás, és utána állnak elő ezekkel az eredményekkel, meg sem említettétek volna. Titeket nem az zavar, hogy az ürge számára nincs tétje a választásnak, hanem az, hogy nem játssza el, hogy van.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.10.10. 15:25:31

de milyen szépen le van plombázva a választási doboz, mintha számítana!!

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2013.10.10. 16:44:09

@mrbloodbunny: Hát már hogy a viharba ne számítana! Mi történne, ha valami illetéktelen is meg tudná számolni,....
süti beállítások módosítása