Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Sikeresen belezsarolta a Fidesz az ellenzéket egy törvénymódosításba

Sikeresen belezsarolta a Fidesz az ellenzéket egy törvénymódosításba

// írta: Média Panda - kategóriák: politika, fidesz, bűnözés, hazai

zsarol_01.jpg

Eddig a kiemelkedő súlyú, minimum tizenöt évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményeknél az előzetes letartóztatás maximuma négy év volt. Azonban november 22-én járt volna le az ároktői banda egy újabb tagjánál ez a bizonyos négy év. Ők voltak azok, akik idős emberekre (70 év felettiekre) "specializálódva" támadtak, és brutálisan megverték őket.

A Fidesz pedig egész egyszerűen ezt úgy oldotta meg, hogy belezsarolta az ellenzéket egy rendkívüli törvénymódosításba. Azt a bizonyos négy éves határt egyszerűen eltörölték az ilyen cselekedeteknél. Nem megemelték, vagy bármi: innentől kezdve korlátlan ideig lehet valaki előzetesben. Roppant kellemetlen.

Amihez nem elég a kétharmad

Ilyen is ritkán van, de még előfordul kis hazánkban: a Fidesz még november 22. előtt életbe akarta léptetni az új törvényt, de ahhoz, hogy egyáltalán a szavazásig eljusson időben a dolog, nem volt elég a puszta kétharmad, a házszabálytól való eltéréshez ugyanis az Országgyűlés combos négyötödének kell egyetértenie, amibe már jócskán beletartozik az ellenzék is. Ezt roppant elengánsan oldották meg, kijelentették, hogy azok a képviselők, 

Akik nemmel voksolnak, egyértelműen egy gyilkossággal vádolt ember pártjára állnak.

 

Ami azért így kicsit vicces. Merthogy egy gyilkossággal vádolt ember elvileg ártatlan, amíg be nem bizonyítják róla, hogy gyilkolt. De ne is kezdjünk feleslegesen elemezgetni, idézzük be szó szerint Rogán Antal szavait: 

“Azok a képviselők, akik hétfőn a parlamentben a sürgős tárgyalásra nemmel voksolnak, azok egyértelműen egy gyilkossággal vádolt ember pártjára állnak” – fogalmazott a frakcióvezető, hozzátéve, hogy ezt “egyetlen parlamenti képviselő sem engedheti meg magának”.

Ebben az üzenetben az alábbi, kicsit sem burkolt fenyegetés van elrejtve: "Béláim, vagy megszavazzátok, vagy keresztre feszítünk titeket minden újságban, minden tévében, az esti híradóban minden este gyilkosok barátai, bűnsegédei lesztek." Ami így, a kampányidőszakkal a nyakukon annyira azért nem egy jópofa dolog az amúgy is eléggé csehül álló ellenzéknek.

zsarol_02.jpg

Jó-jó, de megszavazták nem? De. A gyilkos marad előzetesben, mi a gond?

 

Gond több helyen is van. Egyrészről az ellenzék szó nélkül széttette a lábát a Fidesznek, hogy jól van, legyen, ahogy ti akarjátok. Tegnap a Fidesz-KDNP és a Jobbik meg is szavazta a Btk. módosítását. Ezzel a megoldással meg több probléma is van: egyrészről a Fidesz egyetlen bűncselekmény kedvéért írt át egy törvényt. Már megint. Kabátot varrunk a gombhoz, ez az új divat a Parlamentben.

Másrészről több helyen is jelezték, hogy már az eddigi 4 év is kicsit sok, meg mintha ellentétes lenne az emberi jogok európai egyezményével, de persze ilyen piti dolgokra nem adunk, nekünk a zúnijó meg Európa nem mondja meg. Mondjuk a magyar alaptörvénnyel se annyira kompatibilis a dolog, de azt meg majd hadd döntse el Orbán Viktor és a Fidesz, legfeljebb átírják azt is, jó?

A látszatmegoldás a probléma, a tüneti kezelés.

Ugyanis az, hogy "lejár a négy év, írjuk át a törvényt, de ne engedjük el a gyilkost" több, nagyobb problémát is jelent:

Négy év, azaz 1461 nap alatt még csak addig se jutott el a dolog, hogy egy nyamvadt elsőfokú ítéletet kirugdaljanak a rendszerből.

Hogy ez a rendőrség, vagy az ügyészség hibája, az nem kifejezetten derül ki, de joggal érzi úgy az ember, hogy talán az igazságszolgáltatás kerekeit kéne kicsit gyorsabb őrlésre kényszeríteni, nem beleírni a törvénybe, hogy addig tartunk fogva valakit, ameddig meg nem unjuk.

Mikor lesz a tárgyalás?

"No, ha bevallja, akkor két hét múlva. Ha nem, akkor 2022." Ugye, hogy milyen vicces? Konkrétan már az eddigi négy éves kis röpke időtartam is roppantmód alkalmas volt vallatóeszköznek, hát képzeljük el, mennyivel effektívebb ez megtoldva azzal, hogy nem négy év, nem nyolc, hanem annyi, amíg meg nem unjuk. Vagy a delikvens meg nem unja. Nem is kell szarakodni különösebben a bizonyítékokkal, meg minden: elviszi a rendőrség a nyomozást addig, hogy rá lehessen csapni egy 15 évet, előzetes pipa, ott döglesz meg, ha arról van szó, akár ártatlanul is.

Félreértés ne essék, nyilván nagyon örülök neki, hogy nem szabadul ki csak úgy az ároktői banda egy tagja, meg még az se rossz, hogy végre egyetértett valamiben a Parlament a saját fizetésük emelésén kívül - kár, hogy egy kövér érzelmi zsarolás hatására, és szintén kár, hogy csak a kampányidőszak közelgő lehellete hatására - de ez nem megoldás.

Azt nem lehet csinálni, hogy egyetlen ember, egyetlen bűncselekmény miatt átírjuk a picsába a Büntető Törvénykönyvet, aztán lehet hátradőlni, hogy na, mostmár nem kell sietni skacok, bármeddig lehet előzetesben a faszi, nyugalom van. Kávét valaki?

Mi lenne a megoldás?

Az, hogy négy év alatt egy tetves elsőfokú ítéletet nem sikerült összehozni, eléggé azt jelzi, hogy az igazságszolgáltatás, mint ágazat, tetves szarul működik Magyarországon. Hogy ez kapacitás beli probléma (nincs elég pénz, nincs elég ember), vagy hozzáértésbeli (hülyék ülnek mindenhol), az ebből sajnos nem derül ki, pedig azt se ártana tudni. Ugyanis mindkét esetben elég egyszerű lett volna a kormány dolga:

  • - Nem az utolsó pillanatban kapunk észbe, hogy bazdmeg, mindjárt szabadul valaki 
  • - Ha a kapacitás a gond: adjunk több, csak erre a célra felhasználható túlóra keretet az érintett szerveknek, és ügyeljünk rá, hogy tényleg erre hazsnálják fel.
  • - Ha a hozzáértés, jobban mondva a hozzá nem értés a gond: kirúgni a hülyéket, és új alkalmas embert rakni a helyükre, azzal az ukázzal, hogy ez elsődleges prioritás, és nagyon nyomják meg az egész folyamatot.

Nem is tudom melyik a rosszabb

Hogy annyira inkompetens, balfasz a honi igazságszolgáltatás, hogy négy év alatt nem tudnak kiizzadni egy elvileg totál egyértelmű, különösen durva bűntettnél egy jogerős ítéletet, vagy hogy a teljes politikai elitet belekényszeríti a kormány abban, hogy ugyan írjuk át a bétékát, az majd megold mindent, nem? Aki nem bűnöző, az úgyse fog sírni, aki meg az, az kussoljon.

Ja, hogy az állampolgárokat, meg az ártatlanságot védő rendszer lényege az lenne, hogy akit ártatlanul vádolnak, meg kellő megyőző erejű bizonyíték nélkül, az ne üljön már éveket előzetesben? Hanem menjen tárgyalásra, és ott bizonyítékok alapján kapjon jogerős ítéletet, és döntsék el ott, hogy ő most bűnös, vagy sem?

Ugyanmár. Magyarország, 2013: egy elkúrt nyomozást úgy oldunk meg, hogy jogerős ítélet, meg egyáltalán egy rohadt tárgyalás helyett fogjuk, és átírjuk a törvényt. Ha ártatlan vagy, bizonyítsd be te magad, mert az állam inkább bekúr korlátlan ideig előzetesbe, minthogy az igazságszolgáltatás nekiálljon nyomozni, meg tárgyalgatni. Egy méteres kékerest a demokrácia szájába, azt.

Hülye vagy te, tudod te milyen drága egy nyomozás, meg egy tárgyalás? Aki ártatlan, az majd kifizet egy valag pénzt arra, hogy ezt bebizonyítsa. Béreljen magának nyomozót, meg úgy harminc ügyvédet, de jobban jár, ha imádkozik is. Mert tárgyalása talán csak húsz év múlva lesz.

komment
süti beállítások módosítása