Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Bérgyilkosokkal egy politikamentes új világért

Bérgyilkosokkal egy politikamentes új világért

// írta: Média Panda - kategóriák: amerika, bűnözés, botrány

bgy_1.jpg

Nagy port kavart a neten a Forbes cikke, amiben egy Assassination Market nevű weboldalról írnak részletesen. Az oldal lehetővé teszi, hogy bárki beleadjon közéleti személyiségek vérdíjjába. Olyan kaliberű emberekről van itt szó, mint az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Barack Obama, vagy az NSA igazgatója, Keith Alexander. Az online bérgyilkos portál a lehető legteljeskörűbb anonimitást biztosít mind a látogatóknak, mind a készítőnek - és akár a jövendőbeli gyilkosnak is.

A Kuwabatake Sanjuro álnév mögé rejtőző férfinak a célja felettébb egyszerű: szerinte, hogy ha elég névtelen vérdíj jön össze a politikusokra, akkor előbb-utóbb nem lesznek politikusok, mivel senki nem mer majd ilyen szerepet vállalni. Azt is tudja, hogy ehhez persze egy-két politikusnak előbb meg kell halnia, mert különben senki nem venné komolyan a dolgot, de ez annyira nem zavarja. Szerinte csak az ilyen emberek állnak ugyanis a világ és a teljes béke korszaka között.

Sanjuro azzal érvel, hogy az oldalon csak olyan emberek találhatóak meg célpontként, akik ártottak az embereknek, és az általuk eltorzított és korruptált tövények felett állnak, ezért azok, akiket megkárosítottak, tehetetlenek velük szemben. Vagyis tehetetlenek voltak, ugyanis most ha akarnak, névtelenül hozzájárulhatnak az oldalon szereplő emberek vérdíjjához.

bgy_3.jpg

Márpedig az elnök dögöljön meg, kicsire nem adunk

A listán szerepel többek között Barack Obama, akiért jelen sorok írásának időpontjában 40 BitCoint, azaz kb. 26660 USD-t kapnánk, ami nincs egészen "vacak" hatos millió magyar forint. Ez azért kifejezetten olcsó pénz lenne egy amerikai elnök meggyilkolásért, tekintve, hogy mekkora erővel verne minket agyon az amerikai igazságszolgáltatás, ha ilyesmin kapnak rajta - függetlenül attól, hogy sikerül-e, vagy sem.

A legtöbbet perpillanat Ben Shalom Bernanke éri, aki amúgy a Federal Reserve Kormányzótanácsának elnöke. Sanjuro és az online névtelenségbe burkolódzó nép haragját pedig azzal vívta ki, hogy folyamatosan támadja a BitCoin rendszerét. Érte nem kevesebb, mint 82.750 dollárnyi BitCoint fizetne az oldal, ami úgy kicsivel 18 millió magyar forint felett van most éppen. Ott van még az NSA igazgatója, a már szintén említett Keith Alexander, aki a lehallgatási botrányok kapcsán került fel az oldal célpontjai közé.

A szóba került BitCoin egy igen érdekes, csak online létező pénzeszköz, aminek lényege, hogy teljes anonimitást biztosít a felhasználóinak. Ebből fakadóan rengeteg mindenre használják, egész egyszerű pénzügyi spekulációktól kezdve pl. ezzel lehetett fizetni a híres-hírhedt Silk Road nevű drogkereskedő oldalon szinte minden létező drogért, de egészen hétköznapi használata is van, akár kaját is rendelhetünk vele. A lényege, hogy nem függ semmilyen banktól és országtól, csakis a felhasználóitól. És persze a teljes névtelenség és anonimitás.

Az anonimitás az Assassination Market számára is nyilván igen fontos. Mivel már az is súlyos bűncselekménynek számít, hogy a készítő felrakta Obamát a célpontok közé, érthető módon törekedni kell arra, hogy teljesen lenyomozhatatlan legyen minden. Ezt BitCoin mellett a Tor network biztosítja, ami szinte szitokszó az FBI köreiben. Eredetileg az amerikai haditengerészet fejlesztette ki az állami kommunikáció titkosítására, de aztán nyílt forráskóddal is letölthetővé vált, és mára a drogkereskedelem és a gyerekpornó leghatékonyabb segítője lett belőle. Persze a Tor mellett más titkosítást is használ, sőt állítása szerint van még egy-két más trükkje is, ami az esetleges letartóztatását hivatott megakadályozni.

bgy2.jpg

Jó-jó, de hogy fizetik ki a gyilkost? Hitelbe nem öl senki embert, nem hogy mocskosul befolyásos politikusokat

Hogy veheti fel a "sikeres" gyilkos a pénzét? Erre Sanjuro egy nagyon egyszerű megoldást dolgozott ki: a gyilkosnak meg kell adnia a gyilkosság napját, méghozzá előre. Ezt aztán titkosítva mellékelnie kell egy, az adott célpontre vonatkozó, egy BitCoin összegű utalás mellé. Ha valamelyik az oldal listáján levő személyt megölik, akkor Sanjuro szépen visszaellenőrzi a dátumot a korábbi utalásokra vonatkozóan. A logika szerint, nyilván az a gyilkos, aki beküldte ezt a dátumot. Et voilà, mehet az anonim utalásokból száramazó anonim summa egy anonim gyilkosnak. Egy százalék zsét félretesz az oldal készítője, de máskülönben minden pénz a tettesé.

A feltett kérdésre, miszerint nem érzi-e úgy, hogy azzal, hogy a BitCoint birtokló, dühös kissebbség kezébe adja a gyilkosság fegyverét közemberek ellen, nem pont magát a demokráciát támadja-e meg, Sanjuro eképp válaszolt:

"A társadalom többségének támogatásától épp úgy nem válik valaki legitim vezetővé, mint ahogy a rabszolgaság sem volt legitim rendszer attól, hogy sokan támogatták. Ezzel az oldallal a kapitalizmus egyenlítő ereje beáramlik a politikába is: minden egyes az oldalon elköltött BitCoin egy virtuális vétó, amit a neked nem tetsző törvények és intézkedések arcába dobsz."

bgy_4.jpg

Sanjuro a leghallgatási botrányok után hozta létre az oldalt: egyszerűen utálta a tény, hogy bárki belehallgathatott a szeretteivel folytatott telefonhívásaiba, vagy ellenőrizhette, hogy mit csinált az interneten. Állítása szerint egy hétig ahányszor csak kinyitott egy újságot vagy meglátta a híreket, azt morogta az orra alá, hogy "Dögöljetek meg!", míg végül úgy nem döntött, hogy akcióba nem lép, és létrehozza a weboldalt. És tessék, már kész is az online vérdíj-piac. Bevallása szerint roppant spártai életet él, és a szabadságát pedig pénzért nem tudja megvenni, ezért pénzre nincs szüksége. Amire szüksége van, az egy pár halott politikus.

Ti fizetnétek azért, hogy meghaljon Orbán Viktor?

Elég abszurd ötletnek tűnik. Magyar közéletre átfordítva: ha biztosítva lenne a teljes névtelenségetek, és hogy tuti nem kap el se a törvény, se senki más, ti fizetnétek azért, hogy valaki megölje Orbán Viktort? Mennyit? Húszezret beledobnátok a közösbe? Ötvenet? Százat? És Gyurcsányért? Bárkiért a magyar politikai palettán, akit utáltok?

Valahogy nehezemre esik elképzelni, hogy egyrészről ebből magyar viszonylatban is összejönne egy komolyabb pénzösszeg. Nem látom magam előtt a diákok tömegeit, akik a diákhitelből felvett zsét BitCoinra költik, hogy aztán Hoffmann Rózsa neve mellett szépen cseperedjen a vérdíj, se a wannabe-nyugdíjasokat, akik bosszút akarnak állni Orbánon az einstandolt magánnyugdíjpénztárak miatt. Mert szép dolog a bizalom, de beleutalni a nagy büdös virtuális semmibe a pénzt, azért az kicsit botorságnak hangzik. Mi van, ha egy évig nincs semmi? Vagy kettő. És akkor egyszercsak emberünk megunja a dolgot, fogja magát, és bezárja az oldalt. Az összegyűlt pénzzel meg lelép, és csókolom.

Sanjuro szerint ugyanis erre valóban nincs semmi garancia, és lehetne akár átverés is az egész. De akkor igen bonyolult és kockázatos átverés, ugyanis már azzal egy valag börtönt kockáztat, hogy Obama egyáltalán célpont, meg úgy egyáltalán.

Másrészről ott van az a kellemetlen tényező, hogy mi van, ha mégis megcsinálja valaki? Nem, nem hinném, hogy tényleg megvalósul az oldal szerzőjének álma, és tényleg lelép minden politikus, de mennyire tudnátok úgy nyugodtan aludni, hogy miattatok lőttek agyon valakit? Hogy ti is részese voltatok annak, hogy egy élő, lélegző ember életét valaki kioltotta, csak mert ti, meg még pár veletek egyetértő ember úgy döntött, hogy neki márpedig elég volt a földi létből? Én - személy szerint - semennyire.

komment
süti beállítások módosítása