Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Ukrajnának elege van abból, hogy úgy élnek, mint a magyarok

Ukrajnának elege van abból, hogy úgy élnek, mint a magyarok

// írta: Média Panda - kategóriák: politika, orbán, külföld, ukrajna

Kijevben már igazi polgárháború dúl: azonosító nélküli rohamrendőrök lövik a tüntetőket, néhol már éles lőszerrel fenyegetve az életeket. Az ukránok pedig nem adják fel, és harcolnak tovább. Harcolnak a jogaikért, harcolnak az elnyomás ellen. A fenti videóban a lány szavaiból kiderül, hogy egyáltalán nem azért harcolnak, mert az Európai Unióban látják a csodát, a megváltót.

Saját magukért harcolnak.

Harcolnak az ellen, hogy úgy kelljen élniük, mint a magyaroknak 

Leginkább így lehet összefoglalni az ukrán tüntetések mozgatórugóját. Még január végén olvastam egy remek cikket arról, hogy pontosan mit kellene tudnia a nyugati sajtónak, a nyugaton élőknek ahhoz, hogy megértsék, mi ellen küzdenek az ukrán szabadságharcosok - szerintem mostmár joggal hívhatjuk őket így. A cikket olvasva az jött le nekem, hogy leginkább az ellen küzdenek, amit mi úgy hívunk, a magyar valóság.

s_k31_11199496.jpg

AP Photo/Efrem Lukatsky

Nem az Európai Unióért harcolnak

A kezdeti békés tüntetések mozgatórugúja valóban az Unió volt, azonban ott még csak felvonulások, gyülekezések voltak. Az Uniós csatlakozás kapott egy pofont az ukrán kormánytól, Janukovics elnök és a kormányzó politikai elit ugyanis rácsapott a nagy piros STOP gombra az EU csatlakozási tárgyalások terén, hogy inkább az oroszokkal és Putyinnal tárgyaljanak egy 15 milliárd dolláros hitelért cserébe. Keleti Nyitás? Paks? Integessünk szépen a magyar valóságnak, és bólogassunk büszkén, hogy mi legalább kapunk egy erőművet! Meg pórázt a nyakunkba. Nagyságrendileg ugyanannyiért.

s_k11_RTX1924Y.jpg

Reuters/Konstantin Grishin

A békés tüntetéseket egy idő után elkezdte oszlatni a különleges tisztogató osztag, a Berkut, méghozzá erőszakkal. A Berkut a rendőri hierarchián kívül létezik törvényileg, azt csinálnak, amit csak akarnak, és direkt tüntetések, lázadások leverésére vannak kiképezve - a pórázuk pedig a kormány fogja. És emellé kihúzták a pakliból Orbán Viktor kedvenc lapját: ha valami nem úgy van, ahogy én akarom, írok rá törvényt. Legyen az egy műemléknek minősülő ingatlan visszaszerzése, bankadó, vagy az, hol veszik a cigit az emberek. Törvénnyel akarták megfojtani a tüntetéseket, ami a visszájára sült el: a békés tüntetésekből hamar forradalomi hangulatú erőszakos ellenállás lett.

Az emberek beálltak a radikális keménymag mellé. Az egyszerű emberek, a középosztály: mert elegük van a korrupt politikusokból, korrupt bíróságokból (amik elítélhetnek akkor is, ha nem vagy jelen a saját tárgyalásodon), a mutyiból, a kondérhoz közel ülő politikai elit megmagyarázhatatlan meggazadagodásából, és a nyakig srófolt adókból, amik a politikusokhoz futnak be kerülőúton, nem pedig a közt szolgálják.

s_k08_RTX1926J.jpg

Reuters/Vlad Sode

Janukovics és a holdudvara az ellenállás fő célpontja

Ha nálunk lesz valaha is hasonló, biztosak lehetünk benne, hogy Orbán Viktor fejét fogja követelni a nép. Janukovics egyébként rendre ugyanazokat a vicces dolgokat húzta meg, mint Viktor: az udvartartása döbbenetes mennyiségű mutyizós pénzhez jutott hozzá, vannak barátai a médiában, akik természetesen minden lépését úgy kommentálják, hogy szép legyen az imidzs a médiában - érdekelne, a jelenlegi helyzetet hogy sminkelik ki az ő szája ízére, egyáltalán megpróbálják-e. A legjobb, hogy Janukovics pici fia rövid idő alatt hirtelen megtriplázódott vagyonnal találta magát szembe, méghozzá 116 milliárd magyar forint nagyságrendjében. Amire még maga az elnök sem tudott (akart?) semmiféle magyarázatot adni a népnek. Ez van, nem mindegy honnan, meg hogyan? 

A népnek kuss a neve.

s_k30_RTX192O0.jpg

Reuters/Vasily Fedosenko

A jelek szerint ott is megvannak a helyi felcsúti gázszerelők, Közgépek és társaik. Orbán ugyanezt a vicces dolgot játsza, mikor a felcsúti polgármester haverja embertelen mennyiségben vagyonosodott, caplat felfelé a létrán, miközben mindenki mást a törvény vigyázó keze hajt el az útjából. Megy a szekér, ha Viktor néha beletol hátulról, ugye.

És ezt el lehet intézni azzal, hogy jó-jó, de hát mindegyik lop, de ez az a mondat, amitől nekem hányingerem van. A birkamódra beletörődés, amit csinálunk. Úgy tűnik, Ukrajnának is hányingere lett ettől, és ők most okádnak: tüzet, haragot, és golyókat. És lehet, hogy ők kivetik magukból a rákos sejtet. Nem tudom, mi eljutunk-e valaha egyáltalán oda, hogy ne intézzük el az egészet a jójó, de hát mindegyik lop mondattal.

s_k05_70128273.jpg

Anatolii Boiko/AFP/Getty Images

Ukrajna minden hivatala és szerve az elnök puncsos embereivel van kitömve

A bíróságok, törvényhozás, a hatalmi szervek - mindenhol Viktor emberei ülnek. Hoppá, Viktor neve tényleg egy az egyben behelyettesíthető Janukovicséra? Hát, eléggé. Viktor első dolga volt beültetni mindenhova a saját embereit, hogy minden törvényt a lehető legrövidebb időn belül nyomhasson le a nép torkán, legyen az oktatási reform, trafikmutyi, vagy éppen az, hogy az én nyugdíjamat bedobja a közösbe, hogy aztán nyoma se legyen. Janukovics dettó. A bíróságoktól kezdve minden létező állami szervben bepakolta a saját paprikajancsiját, és helló, senki nem állhat ellen, mostantól nincs akadály. Csak ott a nép nem nyelte le ezt annyira.

s_k04_70103777.jpg

Genya Savilov/AFP/Getty Images

Nehéz hozzájutni az igazsághoz a médián keresztül

A tévé, és a nyomtatott sajtó jórésze benyal Janukovicsnak, tökig. A hírek eltorzítva, kormánypárti szemüvegen át jutnak el az emberekhez, az egyetlen független, az igazságot közvetítő forrás az Internet maradt számukra. Ez sajnos nálunk is így van: mégha a nyomtatott sajtóra nem is térnénk ki, egyszer hallgassunk meg egy rádió, vagy köztévé híradót: minden harmadik szó a rezsicsökkentés oltárára megy áldozatnak, de a legszebb manőver az volt, amikor pár politikai aktivista tiltakozni mert Paks ellen egy molinóval, és a köztévé közpénzből kávzi lebuzizta az egyiket. Buzi, aki tüntet. Aki tüntet, azt seggbe fogják toszni! - jött az üzenet az én adómból, a tiédből, anyáméből, apáméból, a magyar népéből.

Ezt egyébként Oroszországban még viccesebben oldják meg: az egyik csatorna mást se csinál, csak élőben közvetít Kijevből, és semmi mást nem mutatnak soha, csak a vérző fejeket, a lángoló házakat, sátrakat, gumikat, a fekete füstöt és a pusztulást, a halottakat, meg már agyonvert, vagy még éppen agyonverés alatt álló tüntetőket. Vésődjön be az üzenet: ez a demokrácia, meg a függetlenség ára: halál, pusztulás, golyó és gumibot.

s_k12_05302926.jpg

AP Photo/Efrem Lukatsky

Állandó félelemben élnek

Hála a jó égnek, ez nálunk még nem jött el, és remélem soha nem is fog. A már említett bíróságok bárkit jogerősen elítélhetnek, még akkor is, ha nincs jelen a tárgyalásán. Rengeteg aktivista és politikai hangadó volt kénytelen elmenekülni az országból emiatt. Azért, mert nem hajtottak fejet a rezsimnek, mert fel mertek szólalni ellene.

Janukovics minden nyilatkozatában szét teszi a kezét, hogy hát igen, a bíróságok ilyen korruptak, de mit lehet tenni? Közben meg mindenki tudja, hogy az ő emberei ülnek mindenhol. A kormány állítólag verőembereket is tart, akik megdolgozznak mindenkit, aki olyat mond, ami nem tetszik nekik. Közben pedig egyre több és több pénz és hatalom jut a család, vagyis Janukovics és holdudvara kezébe.

s_k17_RTX19255.jpg

Reuters/Konstantin Grishin

Az ellenzék gyenge, és folyamatos támadás alatt tartják őket a közmédiában 

A kormányközeli nyomtatott sajtó, a rádió és a tévé folyamatosan a sárba nyomja a korábban hatalmon álló ellenzéket, de a Klicsko által vezetett UDAR (Ütés) folyamatosan erősödik, és a radikálisok is egyre több támogatót szereznek.Az ellenzék legnagyobb baja, hogy egymással civakodnak egy erős, egységes összefogás helyett. Pont Klicsko nyilatkozta azt, hogy inkább lőjjék őket fejbe, de nem fognak meghátrálni, ki fogják harcolni a szabadságukat. És a jelek szerint, ezt véresen komolyan gondolták: egyes források szerint már akár száz halottja is lehet a tüntetéseknek, a kórházak zsúfolásig vannak, a hivatalos jelentések szerint a halálos áldozatok száma egyelőre 26 körül mozog. Csak éppen kérdés, hogy a hivatalos jelentéseknek mennyire lehet hinni.

s_k23_01874648.jpg

AP Photo/Sergei Chuzavkov

A hasonlóság kísérteties

Tényleg megdöbbentő, hogy mennyire hasonlít az Ukrajnában véres tüntetéseket és harcokat kiváltó mindennapi élet a mi életünkhöz, a magyarok életéhez, a magyar közélethez. Egyetlen különbség van: mi meg se próbálunk lázadni.

Mi megvonjuk a vállunkat. Birkák vagyunk, készen menetelni a vágóhídra ott, ahol az ukránok oroszlán módjára, üvöltve harcolnak az életükért. Mi tűrünk, és éljük tovább az életünket egy olyan rendszerben, ahol az ukránok inkább meghalnak, minthogy egy percig is tovább létezzenek így. Szégyenkezve nézem néha a híreket, hogy mi miért nem vagyunk képesek még csak szólni se a rendszer ellen, nemhogy legalább egy békés tüntetést összehozni, amin nem huszan állnak árván, mert ők tudják, hogy baj van. A többi ember meg néz rájuk hülyén, hogy miért kell ezt, a hülye bohócok.

s_k24_70104587.jpg
Piero Quaranta/AFP/Getty Images

Kitartást Ukrajna. Nekünk pedig szebb jövőt, mert a mostaniba előbb-utóbb belehalunk.

komment
süti beállítások módosítása