Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A világ 33 legszebb elhagyatott helye
r:galéria r:nagyvilág r:külföld

A világ 33 legszebb elhagyatott helye

Helyek, ahová az ember betette a lábát, majd a végül kikényszerült onnan. A természet pedig visszavette azt, ami az övé. A pusztulás is lehet szép?

// írta: Média Panda - kategóriák: nagyvilág, galéria, külföld

melyseg.jpg

Bizony, a pusztulásnak és az omlásnak is megvan a maga romantikája és szépsége. Íme 33 hely, ami röpke előzetese annak, hogyan is fog kinézni majd a Föld, ha egy napon az emberiség megszűnik létezni, és a természet birtokba veszi az épületeinket, szobrainkat, otthonainkat.

enhanced-buzz-wide-28504-1364331827-8.jpg

A Mélység Krisztusa

Vagy másnéven Cristo degli abissi, egy két és fél méteres szobor a Földközi-tenger fenekén. A szobrot 1954-ben helyezték el a víz alatt, Dario Gonzatti emlékére, aki 1947-ben vesztette életét itt, búvárkodás közben. A Mélység Krisztusa az olaszországi San Fruttuoso tengeröbölben, Liguriában található.

A szobor idén töltötte be a hatvanadik "életévét", 2003-ban pedig kiemelték egy gyors restaurálásra, hogy ne rohadjon szét azért teljesen. Egy karját pótolni is kellett, mert egy elővigyázatlan hajós sikeresen letörte. Horgonnyal.

CapeRomano47.jpg

A Cape Romano-i elhagyatott dóm házak

A dóm házakat eredetileg 1981-ben építették, és egy John Tosto nevű úriember vette meg őket végül 2005-ben. Azóta nem is nyúlt hozzájuk. Folyamatosan megy a hercehurca a felújítás körül, egyes források szerint Tosto akár egy 185 ezer dolláros bírságot is benyelhet miattuk.

Én személy szerint nem újítanám fel őket. Van valami földöntúli, ufószerű a kinézetükben, és nézzünk szembe a tényekkel, a felújítás itt inkább egy eldózerolást jelent, mert ezeken a házakon nem sokmindent lehet felújítani. A kinézetet meg lehet tartani, de szinte egyszerűbb - és biztonságosabb - a semmiből újra felépíteni őket. Mindenesetre a dómházak igen népszerűek a turisták körében, amit meg tudok érteni.

8298361825_e77fd9585f_h.jpg

SS Ayrfield, a hajó erdővel a hátán

Az SS Ayrfield egyike számos jobb sorsra érdemes hajónak Ausztráliában, a Sydney-től délre található, Homebush Bay névre hallgató területen. Sok zátonyra futott, leselejtezett hajó van ebben a kikötőben, azonban a 102 éves Ayrfield egyvalamivel messze kiemelkedik a többi rozsdásodó hajóroncs mezőnyéből: egy erdő nőtt a hátára.

Nem meglepő módon sokan becézik Úszó Erdőnek a hajót, és lenyűgöző látvány. Szinte kísérteties, ahogy a fák gyökeret vertek a hajó pusztuló, széteső hulláján. A hajót a Goole Maps segítségével megnézhetjük fentről is, és úgy sem kevésbé furcsa látvány.

construction-stopped-around-1998-when-the-project-lost-its-funding.jpg

A Csodaország vidámpark

A soha be nem fejezett Wonderland vidámpark Kína nemhivatalos válasza volt a Disneyworldre, és 32 kilométerre Beijingtől épült volna meg. Ez lett volna Ázsia legnagyobb vidámparkja - és amíg tartott az építkezés, így is hirdették -csak éppen soha nem fejezték be az építését.

Először 1998-ban állították le a projektet anyagi okokból, majd 2008-ban még indult egy második kísérlet a feltámasztására, azonban végül az is befuccsolt. Végül 2013 májusában lebontották a félkész épületeket és egyéb látványosságokat, addig azonban egészen sok turista látogatta, sőt, a parkolóban még külön embert is kellett alkalmazzanak, aki körbe vezette őket.

tss_1375542143_6.jpg

Az elhagyott német halászkunyhó

A kunyhó a Berchtesgaden Nemzeti Park területén "áll", Bajorország és Salzburg találkozásánál. A parkot 1978-ban alapították, és 210 négyzetkilométeren terül el. Szegény jobb sorsa érdemes kunyhó pedig a világ talán legfestőibb környezetében rohad: kristálytiszta víz, hegyek, amik beleharapnak a hófehér felhőkbe... Ez azonban sokat nem segít rajta. 

hi-bc-1.jpg

Az utolsó ház a Holland szigeten

Holland sziget egy bődületesen gyorsan erodálódó sziget a Chesapeake-öbölben, Maryland államban. A szigetet régen halászok és farmerek lakták, azonban mára már senki nem maradt ott.

A házat 1888-ban építették, év bőven egy évszázadon át dacolt az egyre jobban eltűnő partvonallal. Az egykori tulajdonosa, Stephen White minden igyekezete ellenére is veszített a természettel szemben, sem a házat, sem a szigetet nem lehetett megmenteni.

enhanced-buzz-wide-32240-1364330224-52.jpg

A Kerry Way túraútvonal Sneem és Kenmare között

Maga az út több, mint 200 kilométer hosszú, és Írország egyik legnépszerűbb túraútvonala. A kezdőpont Killarney, a népszerű turistacsábító település, és a hosszú, nagyon hosszú séta alatt a vidék legelhagytotabb és legszebb látványosságaival találkozhatunk.

landscapes_pripyat_chernobyl_ukraine_1280x800_74555.jpg

Pripyat, az ukrán szellemváros

Pripyat tipikus mementója annak, amikor az ember Istent játszik. Ha valakinek nem lenne ismerős a város neve, gondolom elég annyit leírni, hogy Csernobiltól 16 kilométerre fekszik a volt település. A 4-es blokk 1986-os felrobbanása után az egész várost - érthető módon - evakuálták, és azóta teljesen lakatlan. 

A szellemváros megőrizte a szojvet települések retró arculatát - csak éppen a természet mindenhol ellene ment a betonnak, az aszfaltnak és a téglának. Szomorú nagyon ez a város, és tegye fel a kezét, aki nyugodtan költözne ide, még akkor is, ha ötven papírt mutatnak neki arról, hogy márpedig itt mostmár nincs itt semmiféle radioaktív sugárzás.

enhanced-buzz-wide-31688-1364330272-82.jpg

St. George Kolostor, Fekete Erdő

A kolostort 1084–85-ben alapították a németországi Fekete Erdőben - nem egy mai darab, azt nyugodtan elmondhatjuk. A templomot 1633 októberében tűz pusztította el, azóta nem is próbálták felújítani, használatba venni.

erod-12.jpg

Kalavantin Durg, India

A Kalavatin Durg, vagy Prabalgad erőd egy indiai őrtorony volt fénykorában, mintegy 700 méteres tengerszint feletti magasságban. 

Nem egyszerű feljutni, és nem csak a 700 méteres táv miatt: nagyon meredek az út, hiába vannak a sziklába vájt lépcsők - korlát és biztosító kötél sehol. De azok, akik feljutottak állítják, hogy a kilátás mindenért kárpótol.

enhanced-buzz-wide-19767-1364330351-21.jpg

Pegasus roncs, Déli Sark

1970 október 8-án a Pegasus nevű repólőgép lezuhant az Antarktiszon, amikor megpróbáltak leszállni az éppen közel nulla látótávolság ellenére. A balesetben senki nem sérült meg, a helyet pedig elnevezték Pegasus mezőnek, a szerencsétlenség emlékére.

A gép roncsai a mai napig ugyanott vannak, bár nem éppen turista központ a hely - érthető okokból. A hó mindenestre változatlanul őrzi a porult járt gép sírját.

angkor-wat-2.jpg

Angkorvat, Kambodzsa

Angkorvat (vagy Angkor Wat) mai napig a legjelentősebb templomegyüttes Angkorban. 1113–1150 alatt építették, 5000 szobrász és kőfaragó, valamint 50000 munkás kemény 30 éves munkájával.

A komplexum ma is működik mint vallási központ: mind a hindu, mind a buddhista vallásban fontos szerepet tudhat magáénak. Az Angkorvat Kambodzsa jelképévé vált, még a zászlóban és a címerben is szerepel - minden évben turisták tömege zarándokol el ide.

Maunsell Forts in the Thames Estuary, England.jpg

A Maunsell tengeri erődsor

Úgy állnak a tengerben a rozsdás erődök, mintha egy csapat birodalmi lépegetőt tett volna le oda a jóisten, amik bármelyik pillanatban elindulhatnak lézertüzet okádva a part irányába. A Maunsell erődök a második világháborúból maradtak meg, hogy mára az enyészet nassoljon rajtuk kényére, kedvére.

A légvédelmi szerepeket betöltő erőd-együttest 1942-ben építették. Amikor még működőképesek voltak, az épültek össze is voltak kötve, egy-egy vékony vashíddal. Eredetileg három erőd volt, mára azonban már csak kettő maradt meg. A felépítésük ugyanaz volt: hét épület vette körül a központi tornyot. A világháború után 1950-ben leszerelték őket. A harmadik erődöt egy vihar csúnyán megrongálta, és miután még egy hajó is telibe kapta, 1959-ben lebontották. A másik kettőben a hatvanas, hetvenes években sokáig kalóz rádióállomások üzemeltek. 

302207-svetik.jpg

Bodiam vár

A Bodiam vár egy meglepően szép állapotban megmaradt várrom Angliában, Kelet-Sussex tarományban. 1385-ben építették, méghozza a furcsa nevű Sir Edward Dalyngrigge vezetésével. Persze a brit tudósoknak mindent el kell rontaniuk, és a legújabb tudományos hókusz-pókusz szerint szegény Bodiam vár falai túl vékonyak voltak ahhoz, hogy megállja a helyét egy csatában, meg a vizesárok se elég pöpec, szóval inkább csak mutatóba készült. Pech.

A vizesárok egyébként már ránézésre is roppant poén, meg igazából az egész vár. És hát tényleg nem olyan gyakori, hogy ilyen szép állapotban megmaradjon egy sok csatát megért épület, szóval lehet, hogy tényleg nem látott olyan sok háborút a Bodiam vár. Az épületet Lord Curzon restauráltatta, Isten áldja a nevét.

Czestochowa-Poland-abandoned-train-graveyard.jpg

Częstochowa elhagyatott vasútállomása

Az első világháború után Czestochowa lett Lengyelország egyik legerősebb ipari városa. A sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy a Varsó-Bécs vasútvonal erősen összekötötte Európával. Manapság Częstochowa inkább turista központ, minden évben milliók látogatnak ide. A városnak hat nagyobb vasútállomása van, így nem is csoda, hogy az egyikük egy kihasználatlan része az enyészeté lett.

mar-sem-fim-14[6].jpg

A Mar Sem Fim jégbe zárt maradványai

A Mar Sem Fim egy barzil yacht, ami 2012-ben süllyedt el és került jég alá 1200 kilométerre Dél-Amerika legdélibb pontjától. A yacht egy híres brazil újságíró, João Lara Mesquita tulajdonában volt, és a négyfős legénységgel egy dokumentumfilmet forgattak, amikor megtörtént a baj. Bár a fedélzeten levők közül mind túlélték a balesetet, a hajó menthetetlenül elsüllyedt, és a jég maga alá zárta.

Érdekes módon a hajót majdnem egy évvel később kiemelték, mikor a jég felengedett annyira, hogy ezt lehetővé tegye. A Mar Sem Fim 700 ezer dollárra volt biztosítva, azonban a 10 hónap, amit a jeges és sós vízben alámerülve töltött teljesen tönkretette, a javításnak esélyt sem adva.

tss_1375546129_3.jpg

Az elhagyatott barbadosi rumgyár

Az elhagyatott rumgyárat már megközelíteni se egyszerű, ugyanis aszfaltozott út nem nagyon visz oda. Nagyjából úgy lehet odajutni, hogy elmondja az ember egy taxisnak, hogy a valahol Bridgetown és Bathsheba között levő rumgyárhoz akar menni, mutat neki egy fotót, és imádkozik, hogy odataláljon. A málló csövek mellett néha még találni a gyár fénykorából származó rumos üvegeket is.

detroit-train-station1.jpg

Michigan pályaudvar, Detroit

Detroit városa amúgyis az ipari hanyatlás csúnya mementója, de a Michigan pályaudvar erre még rátesz egy lapáttal: több mint száz éves, és építésekor ez volt a legmagasabb, messze a legfényűzőbb vasúti pályaudvar. Most pedig már több, mint 25 éve annak, hogy az utolsó vonat kigördült innen.

A vélemények erősen megoszlanak, hogy mit kellene vele tenni. Felújítani nincs pénz, és sokak szerint egyszerűen el kellene dózerolni a fenébe, mert csúnya. Mások szerint viszont pont gyönyörű, és rengeteg fotós jár ide - nem véletlenül, ugyanis remek képeket lehet készíteni az egykor volt luxusról, amit lassan felvált a pusztulás.

sarajevo-84-winter-olympics-abandoned-bobsleigh-luge-track-bosnia-herzegovina-1.jpg

Az 1984-es szarajevói Téli Olimpia helyszínei

A régen volt Olimpia itt, ez meglátszik. Vajon ez minden Olimpiai falu sorsa? Megépítik, aztán elfeledik őket? Az Olimpia egykori helyszíneit azóta csak egyszer használták igazán: a háborúban. A bobpályák lövészárkokká váltak, a stadiont temetőnek használták, a síurgó sáncokon mesterlövészek fészkelték be magukat.

Hiába, az emberi találékonyság határtalan. Ha már használni nem tudjuk rendesen, egy utolsót még háborúzunk benne, mielőtt végleg beköltözne a rozsda, a penész, meg a moha. És a graffiti.

craco_006.jpg

Craco, az olasz szellemváros

Craco egy elhagyatott olasz szellemváros Matera provinciában, dél Olaszországban. A várost 1963-ban evakuálták az ismétlődő földcsuszamlások miatt. A szellemváros az olsz csizma sarka és talpa közötti "bemélyedésben" található, közvetlenül a tenger mellett.

Az evakulásának köszönhetően Craco roppant népszerű turista látványosággá vedlett át, sőt, filmet forgatni is nagyon szeretnek itt. Mel Gibson Passiójának egy részét is itt forgatták.

17g9gvbm653ezjpg.jpg

Az üresen álló orosz rakétagyár

Egy Lana Sator nevű lány gondolt egyet, fogta magát és belógott egy fényképezőgéppel az NPO Energomash névre hallgató gyárak egyikébe, Moszkva külvárosában. Az orosz kormány persze ennek nagyon nem örült, és zaklatták is érte rendesen, azonban azt senki nem tagadhatja, hogy remek képeket készített. Az egész úgy néz ki, mint ha valami sci-fi film díszletei között barangolna.

Nem volt ott senki. Se őrök, se semmilyen biztonsági óvintézkedés, leszámítva pár megfigyelő kamerát néhol. Senki nem állította meg, senki nem vonta kérdőre. Ami már csak azért is érdekes, mert a cég a világ egyik legnagyobb rakéta előállító cégei közé tartozik.

valley-of-mills-sorrento.jpg

A Malmok Völgye, Sorrento

Sorrento nincs messze Nápolytól, Dél-Olaszországban. Az egyik kanyon helyiek által ráaggatott beceneve a "Malmok Völgye". A sűrű növényzetben ott lapulnak egy malom romjai, amit már a 900-as években is használtak lisztgyártásra.

A malmot 1866-ban hagyták ebek harmincadjára. Manapság a malom az egyik legnagyobb turista csalógató látványosság Sorrentóban. A sűrű növényzetből kiágaskodó épület romjai különösen szép látványt nyújtanak, amikor épp úgy esik rájuk az erdőn keresztülszűrődő napfény.

ppim4.jpg

I.M. Hűtőtorony, Belgium

A hűtőtorony szebb napjaiban egy erőművet szolgált ki, és egy Electralabel nevű cég tulajdonában volt. A cég mintegy 6 millió embert lét el elektromossággal és gázzal. Az erőmű az 1930-as években kezdte meg a működését, kezdetben szénnel működött. 2006-ban állították le végleg.

Az őrzésére nem igazán fordítanak gondot, mivel a tervek szerint le akarják bontani, így a belsejét nagyon gondosan kifoszották: ami mozdítható volt és képviselt valami értéket, az mára már eltűnt belőle.

AFPGetty-515606779.jpg

A bolgár kommunista párt volt székháza

A Buzludzha a bolgár kommunista párt emlékműve és székháza akart lenni a kommunizmus fénykorában, és a kommunista rezsim és eszmék csúcstalálkozóit vízionálták ide a megépítése előtt. Kívülről és belülről is úgy néz ki, mintha valami régimódi sci-fiből emelték volna át.

A torony 1441-es méteres tengerszint feletti magasságban hasítja az eget, 107 méter magas, és egy háromszor akkora vörös csillag díszítette a tetejét, mint a moszkvai Kreml tudhat magáénak.

3_1.jpg

Keelung, de a másik

Tavjanban két Keelung nevű város is van: az egyik még ma is létezik, és olyan cirka négyszázezer lakosa van. A másik pedig ez a romokban álló komplexum.

Sajnos nagyon keveset írnak róla, legalábbis angol nyelven. Amit tudni lehet: egy építőipari vállalkozó kezdett ide felhúzni rengeteg lakást, mivel volt rá igény a piacon, azonban 1997-ben a cég csődöt jelentett, és lehúzta a rolót - az építkezést pedig soha nem fejezték be. 2012-ben a romok egy részét lebontották, hogy egy sor luxus villát építsenek a helyére. A dózerolás megvolt, az építezés meg még el se kezdődött.

52f7c9401f174.jpeg

Lawndale filmszínház, Chicago

Az 1927-ben megnyitott mozi színes élettörténettel rendelkezik. A mintegy kétezer férőhelyes épület volt mozi, adott othont burleszk showműsoroknak, sőt, egy darabig templomként is működött.

A 2000-es években zárták be végleg, azóta senki nem igazán jár erre. Az 1930-as években Al Capone egyik jobb keze, Frank "The Enforcer" Nitti vette még és működtette.

north-brother-island_abandoned-nyc_will-ellis_18.jpg

North Brother sziget, New York

New York legtöbb lakójának fogalma sincs róla, hogy ez a sziget egyáltalán létezik. Mivel hogy az egész romokban áll, és fák nőnek még a betonból is, ez nem is csoda. A sziget, ami nem kellett New Yorknak.

A természetnek úgy ötven évébe telt, mire az egykori kórházat és az egyéb épületeket elkezdte teljesen szétszedni, megtöltve zöldellő élettel. A kórházat 1885-ben alapították, kezdetben járványügyi kórház volt, az 1960-as évek beli bezárását megelőzően pedig elvonóként működött.

enhanced-buzz-wide-4775-1364331337-5.jpg

Az elhagyatott francia fafeldolgozóüzem

Ez tipikusan egy olyan hely, amiről semmit nem tudni. A nagyobbik penge kifejezetten érdekesen néz ki, egyébként rönkfavágástól kezdve egészen a dugókig sokmindent gyártottak ilyen gépekkel. A vágás közben szálló aprószemű fűrészpor kifejezetten káros az egészségre, és sokan egészen fiatalon haltak meg, pont ennek a pornak a tüdőben való lerakódása miatt. Számos hasonló elhagyatott üzem található Angliában is.

8103864711_a6a58b11c7_z.jpg

El Hotel del Salto

Kolumbia leghíresebb vízesésével néz farkasszemet ez a hotel - évente turisták milliói fordulnak meg a természeti látványosságnál, a hotel azonban 1990-ben érthetetlen okokból bezárt. Mondjuk valószínű nem tett túl jót neki, hogy rengetegen lettek öngyilkosok a közelben: a sziklákról a vízesésbe vetették magukat.

Valószínű ez járult hozzá a mendemondához, miszerint a hotelt szellemek lakják. Egyesek az országban gyakori emberrablásokat tartják a fő bezáró oknak, egy azonban biztos: mára senki nem lakik a hotelben, és szép lassan pusztul, a világegyik legszebb természeti látványosságával szemközt.

w01_01033880.jpg

A fa, ami egy gyárkéményből nőtt ki

Nem sok maradt abból a Luque-i (Paraguay) gyárból, aminek a tetjén a világ egyik legfurcsább helyén megtelepedett fája lakik. Egy biztos, aki ezt a látványt élőben is megcsodálja, az többet nem becsüli alá a természet anya életerejét.

Tunnel-of-Love-in-Ukraine-7.jpg

A szerelem alagútja, Ukrajna

Ukrajna neve hallatán manapság a molotov koktél és a háború jut eszünkbe, nem pedig a szerelem. Klevanban van azonban egy három kilométer hosszú vasútvonal, ami egy gyárba vezet. Itt mindent benőtt a természet - ezzel páratlanul szép környezetet varázsolva.

A vonat naponta háromszor szállít ételt a gyárba, a fennmaradó időben pedig fotósok fényképezik rommá a helyet, valamint a szerelmesek járnak ide: a városi legenda szerint aki a párjával együtt elltogat ide, és őszintén kíván valamit, annak a kívánsága valóra válik.

Abandoned-Nara-Dreamland-as-of-3-3-11.jpg

Nara Dreamland vidámpark, Japán

A Nara is a Disneyworldnek akart odacsapni, persze saját figurákkal és attrakciókkal, és nem Donald kacsával és társaival. A vidámpark 1961-ben épült, és 2006-ban zárta be végleg a kapuit, mert nem volt elég látogató.

Volt itt hullámvasúttól egysínű vasútig át mindenféle játékterem és gép, tényleg minden, ami egy sikeres élményparkhoz kell. Nagyon ráfeküdtek, és sokáig ment is - mostanság azonban abszolút senki nem jár ide. Pláne, mivel belépni tilos, és feljelentés meg helyszíni bírság is ütötte már a kíváncsi fotósok markát.

Ennyi volt a móka mára

Mielőtt még valaki azt hinné, hogy saját kútfőből voltam ilyen okos és tájékozott, sajnos kénytelen vagyok kiábrándítani: ezt az ősrégi listát vettem elő, és egészítettem ki képekkel, meg rendes infóval, hogy ne csak nevek meg képek szerepeljenek az egészben. Nekem egy életre elég volt ennyi rom meg pusztulás, legyen akármilyen szép és hangulatos ez a galéria.

29 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

伊姆雷 2014.05.07. 19:39:28

Érdekes írás.
Kár, hogy a szerzőnek gondjai vannak a magyar helyesírással, nem ártana az egybeírás-különírás szabályaira kicsit ráerősíteni...

2014.05.07. 19:49:09

@伊姆雷: Köszönjük miszter nyelvtannáci, tudnám mi a francért kell trollkodni hívatlanul, menj és olvass egy nyelvtankönyvet vagy egy "Magyar helyesírás nő nélküli töketleneknek" c. szopórollert, az való neked.

Poszthoz:
Imádom az ilyen írásokat, lenyűgöznek ezek a sokszor monumentális dolgok, isten áldja a posztert.

MiBe 2014.05.07. 19:58:19

Arra is vehetné a fáradtságot a szerző, hogy lefordítsa magyarra a városneveket.
Például magyarul nem Beijing, hanem Peking, meg nem Pripyat, hanem Pripjaty...

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.05.07. 20:03:07

Szép összeállítás, köszi!
Buzludzha-ban sikerült járnom, tényleg hihetetlen építmény. No meg az is hogy hagyták szétrohadni.
Bár tényleg annyira hülye helyen van hogy sok mindenre nem lehetne használni amúgy sem. Az egész csak egy nagy terem minimális kiszolgáló helyiséggel.

伊姆雷 2014.05.07. 20:04:53

@Hivatásos beszólóművész:

Nos, a beszólás tényleg "művészire" sikeredett :)))
Színvonala azonban nem engem minősít...

Kiss Rezső 2014.05.07. 21:23:44

Tényleg rontja az összképet a rengeteg helyesírási hiba.
A cikk részemről 5/5. Ha esetleg megtennéd, hogy ezeket javítod, akkor 5ös skálán 6-os.
Örültem, hogy végre lélekápoló cikket sikerült találnom az internetnek nevezett szemétdombon :)

Köszönjük.

quantumboy 2014.05.07. 21:25:30

Beijing. Azt magyarul Pekingnek hívjuk. ;)

al Dajjal 2014.05.07. 21:25:49

Azért helyesírásilag és mondattanilag nem ártana újra átnézni.
Ettől függetlenül szép gyűjtés. Van, miről keresek is pár további képet.

vittore 2014.05.07. 21:30:41

Szép, felemelő, néhol lehangoló képek. Mint egy érzelmi hullámvasút. :) Jó olyan cikket olvasni amit nem 5 képből és három mellébiggyesztett mondatból raktak össze.

2014.05.07. 21:47:56

Nagyon jó poszt, bár nem nehéz ilyeneket összeollózni nemzetközi blogokból. A helyesírási és központozási hibák valóban sokat rontanak rajta.

Tegyük hozzá, a blog.hu átlagos színvonalát tekintve ez kifejezetten jónak számít. A blogok legnagyobb része a legalja kategóriát képviseli, ha helyesírásról van szó.

hexa 2014.05.07. 21:52:42

"azonban mára már senki nem maradt ott.
Ezt helyesen nem úgy kellene írni, hogy: már nem maradt ott senki?
Esetleg: már senki sem maradt ott?

:D

Phteven 2014.05.07. 22:02:26

Pripjaty szerepel a bakancslistámon. Egyébként remek cikk, köszönöm szépen!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.05.07. 22:16:40

:)
Nagyon jó összeállítás, beármelyikért odaadnám bárki fél karját ^.^
Hasonlót én is alkottam, a lehetőségekhez képest :
kilatasgaleria.blog.hu/2014/03/31/kihalt_varos

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.05.07. 22:17:43

@Hivatásos beszólóművész: Mert egy ilyen igényes posthoz dukálna a jó helyesírás is.

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2014.05.07. 22:37:39

Pripjatybol van pár képem nekem is: www.flickr.com/photos/8849115@N03/sets/72157634309179858/

Jo gyujtes egyebkent, oktoberben megyek Brusszelbe, megprobalom megnezni a hutotornyot...

fordulo_bogyo 2014.05.08. 00:50:54

Ide tarthatna a "Salton sea" is, egy kaliforniai to, ami viragzo uduloteruletnek indult, es azutan halott sos to lett belole, szellemvarosakkal a partjan.
tinyurl.com/nj9e3wu
es
hu.wikipedia.org/wiki/Salton-t%C3%B3
en.wikipedia.org/wiki/Salton_Sea

paráznabillegető 2014.05.08. 01:43:26

mar sem fim.
gyönyörű hajónév.
végtelen tenger.

gigabursch 2014.05.08. 06:56:05

Ennyi erővel az Esztergom feletti szénberakodó is lehetett volna téma, vagy épp a népi csehszlovák falurombolás esete a Vágmentén, vagy épp Erdélyben a szombatosok templomromja.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.05.08. 09:06:51

@hexa: teljesen rendben van az is, amit kifogásolsz.

az ilyen helyeket én is nagyon szeretem, bár már láttam ilyen gyűjtést, de voltak újak is közte, a Dómházak pl, meg az elhagyott szálloda a vízesésnél. Köszi!

joosnorbi74 2014.05.23. 12:20:51

Nekem tetszett nagyon.
Főleg az elhagyott francia fűrészüzem aminek a nagy tárcsája vágta a fát.Mennyit dolgozhattak vele mire a vízkerék elvágta a fát?

Lobo Marunga 2017.12.08. 14:47:10

A többsége ismerős volt, de jó így egy helyre gereblyézve. Folytatásnak jöhet a magyar összeállítás!

fuszujka 2017.12.08. 16:06:22

Nem semmi összeállítás, tetszett!

gabroca 2017.12.08. 16:11:00

@Phteven: Annyi szép hely van a világon, hogy lehet ilyen igénytelen helyre elmenni?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.08. 17:18:48

Hogy a brébe kerül ki a címlapra egy 3,5 éves poszt újra?
:-o
süti beállítások módosítása