Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
30 hihetetlenül bizarr természeti jelenség
r:galéria r:nagyvilág r:természet

30 hihetetlenül bizarr természeti jelenség

Vulkánviharok, vándorló kövek, tündérkörök, fényoszlopok és ufófelhők - a természet rejtélyes, de annál lenyűgözőbb csodái.

// írta: Média Panda - kategóriák: nagyvilág, galéria, természet

enhanced-buzz-wide-23480-1400695139-17.jpg

Az ember a Föld szinte minden zegzugát feltérképezte a műholdak segítségével. Számos olyan dolog van azonban a bolygón, amit még mindig csak megfigyelni tudunk, és nem feltétlen értjük az okát - vagy ha értjük is, olyan hihetetlen látvány, hogy az ember alig hisz a szemének. A redditen a felhasználók összeszedtek egy remek listát a föld legbizarrabb természeti jelenségeiből.

Vulkáni viharokenhanced-buzz-wide-24180-1400303988-10.jpg

A vulkánkitörések során gyakran látni hatalmas villámokat, a legnépszerűbb tudományos elmélet szerint a hamufelhőben levő részecskék ütközése hozza létre az elektromos kisüléseket. Ennek egyik leglátványosabb példája volt az Eyjafjallajökull vulkán kitörése, ott is rengeteg fénykép örökítette meg a "vulkáni villámokat".

301602.jpg

A Pokol Kapuja

enhanced-buzz-wide-29135-1400304567-6 (1).jpg

A Pokol Kapuja Türkmenisztánban található, egy Derweze nevű településen. 1971-ben szovjet tudósok véletlenül belobbantottak egy barlang szája alatt meghúzódó gázmezőt - ami nagy hibának bizonyult, ugyanis azóta is folyamatosan ég.

Door-to-Hell-by-National-Geographic-Turkmenistan.jpg

Gyúlékony jégbuborékok

original-2574-1400688538-13.jpg

A csodaszép buborékok valójában a víz alatt megrekedt mini metángáz felhők. Teljesen veszélytelenek, feltéve hogy nem mondjuk egy égő gyufával a kezünkben próbálunk feltörni egyet.

abraham-lake-8[2].jpg

A Catatumbo villámlás

enhanced-buzz-wide-21328-1400305880-9.jpg

A Catatumbo folyó és a Maracaibo-tó mocsaras találkozása egészen megdöbbentő hely. Az év 365 napjából majdnem 160 este vihar tombol, méghozzá nem is akármilyen vihar: óránként akár 280 villám is lecsaphat itt. Becslések szerint évente több, mint egymillió villámcsapást szenved el a környék.

A Karácsony sziget vörös rákinváziója

enhanced-buzz-wide-10514-1400695369-27.jpg

Évente 43 millió rákra jön rá a vonulhatnék a Karácsony szigeten, hogy a természet hívó szavának engedelmeskedve lepetézzen az óceánba. A hatóságok ilyenkor lezárják az autóutakat, hogy a kis csöppségek zavartalanul menetelhessenek. Általában egy hét alatt lezajlik a rákinvázió.

grid-cell-9757-1400695561-0.jpg

A pompás királylepkék vándorlása

enhanced-buzz-wide-21277-1400696876-6.jpg

Nem csak a vörös rákok vándorolnak nagy tömegben, évente ugyanis mintegy 200 millió lepke kel nagy vándorútra, a telet ugyanis Mexikóban töltik. Akár 5000 kilométert is lerepülhetnek szegények, az életciklusuk pedig alig pár hónap.

enhanced-buzz-wide-26934-1400656090-9.jpg

Az ausztrál pókrémálom

i2Fun.com_20140516_075052_006.jpg

Aki fél a pókoktól, az tényleg ne menjen Ausztrália közelébe se. Pókok ezrei támadnak ugyanis meg néha egyes területeket, de akkora tömegben, hogy egész mezőket borítanak be teljesen a hálóikkal. Rémálom, itt éppen a jópofa nevű "Wagga Wagga" település a szerencsés.

natur-phaenomene11.jpg

Afrika tündérkörei

enhanced-buzz-wide-27875-1400663268-7 (1).jpg

Igazából senki nem tudja, hogy alakulnak ki ezek a rejtélyes körök: a tudósok úgy vélik, hogy a termeszek felelősek értük. Csak éppen bizonyítani nem sikerült, meg megfigyelni sem. Mindenesetre roppant jópofa látványt nyújtanak, főleg a magasból.

o-FAIRY-CIRCLES-facebook.jpg

Vízalatti körök

enhanced-buzz-wide-17421-1400661922-6.jpg

Japán közelében figyelték meg a gabonakörök vízalatti megfelelőjét. Hamar kiderült azonban, hogy nem az ufók felelősek a vízalatti gabonakörökért, hanem a hím gömbhalak készítik őket, így küzdve a nőstények kegyeiért. A halak méretéhez képest hatalmas köröket a kis kopoltyúsok az úszójukkal alakítják ki, és néha még csigákkal és kagylókkal is díszítik. Ki mondta, hogy a halak nem tudnak udvarolni?

ocean_crop-15931.jpg

A Moeraki-gömbsziklák

enhanced-buzz-wide-1795-1400305279-7.jpg

A Moeraki gömbsziklák Új-Zéland déli szigetén találhatóak, és igen népszerűek a turisták körében. A maori mondakör szerint a csaknem gömb alakú sziklák egy ezer évvel ezelőtti hajótörés során kerültek a mai helyükére, és valójában az Areiteuru nevű óriás vitorláskenuból kiesett lopótökök. A sziklák mintegy 65 millió évesek, és nem a szél vagy a víz koptató munkájától lett ilyen a formájuk, hanem karbonátok héjas kristályosodásával jöttek létre, egy az igazgyöngyök kialakulásához hasonló folyamat során.

A Nagy Kék Lyuk

enhanced-buzz-wide-27694-1400635952-6.jpg

A Nagy Kék Lyuk Közép-Amerika partjainak közelében található: 124 méter mély, és mintegy 300 méter az átmérője. Egyike a világ tíz legjobb könnyűbúvárhelyeinek, mivel a víz kristálytiszta, és így remekül megfigyelhető a helyi állatvilág - a cápák is.

A Fekete Nap

enhanced-buzz-wide-17179-1400664569-9.jpg

A Fekete Napnak az égvilágon semmi köze a napfogyatkozáshoz, sőt, semmilyen égitesthez: vándorló seregélyek okozzák ugyanis. Seregélyek milliói repülnek egy hatalmas felhőben, amit leginkább tavasszal és ősszel van esélye elcsípni az embernek Dániában, de lehet próbálkozni Nagy Britanniában is.

black-sun-1_1.png

Szardínia rajzás

natur-phaenomene18.jpg

Bár a magyarok többségének a szardínia szóról egy konzerv jut eszébe, a kis halak igencsak lenyűgöző látvány nyújtanak rajzáskor - nagy kár, hogy Dél-Afrikáig kéne elmenni azért, hogy megcsodálhassuk. Szinte nem is lehet látni tőlük a vízben, olyan sokan vannak. Szardíniák milliárdjai vonulnak májustól júliusig északra Afrika déli partjai mellett.

grid-cell-24894-1400695819-30.jpeg

Az Óriások útja

giants-causeway_974_990x742.jpg

Óriások útjának nevezik Írországban azt a mintegy 40.000 bazaltoszlopból álló területet, ami vulkáni tevékenység eredményeként jött létre. Az oszlopok java hatszögletű, de akar pár négy, hét, vagy épp nyolcszögletű is. Általában olyan 12 méter magasak, de némelyik eléri a 28 métert is.

natur-phaenomene19.jpg

A Vándorló Kövek a Halál Völgyében

natur-phaenomene21.jpg

A kaliforniai Halál-völgyében található Nemzeti Park Amerika legforróbb sivataga. Amiben hogy, hogy nem, vándorló sziklák laknak. A sziklák mérete öklömnyi nagyságútól egészen akár a háromszáz kilósig is változik, és némelyik kő csíkot húz maga után, mint a csigák. Teljesen egyenes csíkot. Ami néha meredek szögben megtörik. A tudósok sokáig vakarták a fejüket, hogy mi okozza, és ma már van egy viszonylag hihető magyarázatuk, a többség azonban még mindig inkább az ufóknak vagy a szellemeknek tulajdonítja a Vándorló Kövek rejtélyét.

Sailing-Stones-Death-Valley7.jpg

A torlóár okozta hullámok

30 Natural Phenomena You Won’t Believe Actually Exist.jpeg

A torlóár egy igen érdekes vízijelenség, ami csak néhány helyen alakul ki a világban: ezt írja róla a Wikipedia:

"Az emelkedő dagály a vizet benyomja a folyótorkolatba, és az összeszűkülő mederbe egy vagy több hullám hatol be a folyásiránnyal szemben. Tolóár csak néhány helyen keletkezik a világon, ahol különösen magas a dagály, és egy széles öbölből egy szűk folyómederbe nyomul be a víz. Egy nagyobb tolóár a hajóforgalmat is veszélyeztetheti, a szörfösöknek azonban kihívást jelent."

Turnagain-bore.jpg

A virágzó sivatag

poposo-flor_9658.jpg

Az Atacama-sivatag egyik érdekes tulajdonsága, hogy egyes években rengeteg eső esik ott, ilyenkor a sivatag pedig virágba borul. Az átlagos, száraz években a sivatagban alig 12 milliméter csapadék esik.

exoplanets_french-45.jpg

Vízszintes szivárvány

fr2.jpg

Vízszintes szivárvány akkor alakul ki, ha magasszintű, jégkristályos felhőkön törik meg a fény. Ilyen jelenség nem csak napfénynél, de akár holdfénynél is kialakulhat.

fr.jpg

Csészealj alakú felhők

lenticular_cloud_bernese_alps_van_hoogstraten.jpg

Bár a különös formájú felhőkre természetesen létezik tudományos magyarázat, akarunk-e tippelni, hogy kik szeretik a legjobban ezeket? Bizony, az ufóhívők, mert az összes ilyen felhőben rejtőzködő csészealjakat és idegen anyahajókat vélnek látni.

0_7e1cf_7ed57328_orig.jpg

Mammatus felhők

mama.jpg

Ha már felhők, vannak jóval furcsább darabok is, mint a csészealj-felhők: a Mammatus felhők például erősen úgy néznek ki, mint akik épp a világvégét jöttek elhozni az arcunkba. Most idézni fogok: "Olyan felhődudorokból áll, melyek a zivatarfelhők üllőjének alsó részéről lógnak alá." Eső ide, eső oda, ez bizony félelmetesen gyönyörű.

mammatuscloudsbeautifulclouds.jpeg

Gyöngyházfényű felhők

nacreous-9.jpg

Még mindig felhők. Ezeket szinte csak éjszaka, vagy sötétedéskor lehet látni, és igen különleges színekben pompáznak. Hideg légkörre van szükség a kialakulásukhoz, leginkább csak az Északi és a Déli-sark környékén jönnek létre.

9d2c4f7424e4464bb300bc71bcfb2b82.jpg

Undulatus asperatus 

as.jpg

Az utolsó felhő, ígérem. Cserébe az Undulatus asperatus igen különleges darab, ugyanis nem pusztán a természet szülötte: a tudósok szerint ugyanis a globális felmelegedés hatására jelent meg ez az új felhőtípus, ami egészen úgy néz ki, mintha a mérgesen hullámzó tenger költözött volna fel az égboltra. Különös érdekessége, hogy bár roppant ijesztően néz ki, szinte soha nem kíséri vihar: egyszerűen békésen szétoszlik.

asper.jpg

Nátron-tó

nat.png

A Nátron tó Tanzániában található, és egy hihetetlenül sós tó. A mélysége alig három méter, a száraz évszakban pedig rettenetesen gyorsan párolog, és ettől a sóssága még nagyobb mértékűre növekszik. A flamingók ide járnak fészkelni, ugyanis a tóvízének olyan erős maró hatása van, hogy a ragadozók egyszerűen képtelenek megközelíteni őket. Ez a világ leglúgosabb tava, pH értéke elérheti a 9-10.5 értékeket is.

nat2.jpg

A Foltos tó

spot.jpg

Kanada foltos tava, a Kliluk-tó elég rejtélyes darab: nem csak a formája szokatlan, de van, hogy épp a színe is megváltozik: néha zöld, néha sárga. Ahogy a kedve tartja. Ez a világ legmagasabb ásványianyag tartalmú tava, másik érdekessége pedig, hogy a párolgás során egyszer csak furcsa alakzatokat ölt fel: a melegben kikristályosodó ásványi anyagok medencék százait hozzák létre a víz felületén.

spotted.jpg

A Maldív szigetek világító hullámai

mald2.jpg

Nem kell megijedni, nem valami nukleáris katasztrófa eredménye a sötétben világító hullám: a kék fényt fitoplanktonok okozzák, méghozzá biolumineszcenciális reakció révén. Az apróságok akkor kezdenek világítani, ha hozzájuk ér valami, így amikor a víz kimossa őket a partra, megindul a csodálatos jelenség.

mald.jpg

Vörös dagály

rdt.jpg

A vörös dagály egy gyönyörű, de halálos jelenség: az algák virágzása okozza, egészen pontosan pedig a a Karenia brevis nevű faj teszi különösen veszélyessé: ez ugyanis három különböző idegmérget is termel. A vörös dagály az elvonulása után is veszélyes az emberre, a mérgek ugyanis lerakódnak a kagylókban, és sokáig nem is ürülnek ki.

rdt2.jpg

Fényoszlopok

lght.jpg

A fényoszlopok akkor jönnek létre, mikor a levegőben levő jégkristályok visszatükrözik a fényt. Igen szép jelenség, és van-e tippünk, kiknek a körében örvend igazi népszerűségnek? Igen, az ufóhívők imádják a legjobban ezt a függőleges fényoszlopot.

lgh.jpg

Szivárvány eukaliptusz

rainb.jpg

A szivárvány eukaliptusz egy különleges fafajta, nyugodtan mondhatjuk, hogy a Föld legszínesebb fája. A fa azért pompázik rengeteg színben, mert "levedli" a kérgét, és a levegő hatására szép lassan elszíneződik. De mivel különböző tempóban dobja le a kérgét, rengeteg árnyalatot ölthet fel.

ran.jpg

Tengeri jégvirágok

jegv.jpg

Legfőképp a jeges tengeren alakulnak ki ezek a csodaszép "virágok". A kialakulásukhoz elég nagy hidegre van szükség, azonban roppant csodálatos látványt nyújtanak.

jegv_1.jpg

A Mount Erebus hókéményei

enhanced-buzz-wide-26670-1400694344-27.jpg

A Mount Erebus az Antarktika második legmagasabb hegye, és a Föld legdélebbi aktív vulkánja. A hótakaróból fel-felbukkanó hókémények bizarr látványa tarkítja a hófehér tájat.

Bónusznak: Maelstrom, a világörvény

A Maelstrom vagy a Moskenstraumen a világ legnagyobb örvénye, ami Norvégia partjai körül cirkál, és a forgási sebessége elérheti akár a 6 méter per másodpercet is. A Maelstrom ihlette például Edgar Allan Poe "A Descent into the Maelström" című művének is.

Végszó gyanánt

A gyűjtés nem az én érdemem, a buzzfeed ezen posztját ültettem át magyar nyelvre, kiegészítve pár képpel extrában. Kellemes olvasást.

18 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Behajtó70 2014.06.02. 20:12:51

Klassz poszt, köszi!

¿Qué tapas hay? 2014.06.02. 20:31:46

A Nátron-tó tulajdonképpen egy természetes vörösiszap-katasztrófa.

mellomtiotto 2014.06.03. 09:49:04

A nagy kék lyukhoz egy kis inspiráció:

youtu.be/uQITWbAaDx0

Nanenáné 2014.06.03. 10:46:45

Ilyen (lehet hogy gyúlékony, de nem próbáltam) buborékokat minden jobb pangó állóvízben lehet fényképezni. Nekem pl. a Lillafüredi tóban sikerült.

2014.06.03. 11:29:07

Ez a szivárvány eukaliptusz egészen elképesztő színeket produkál! Köszi, nagyon jó a poszt.

EddieCivic4g 2014.06.03. 20:08:22

A Pokol kapuja enyhén szólva kilóg a sorból. A természet kevés volt, kellett egy kis emberi hülyeség is hozzá:)
A többi viszont fantasztikus!

zaza42 2014.06.04. 12:16:49

Bővíteném a listát: algák habosodása Ausztráliában néhány évenként.
www.youtube.com/watch?v=z2dp1orZd50

DonDzsonzon 2014.06.08. 11:33:30

Az ausztral pokhalos post egy f@szsag, a termelok takarjak le a kerteket, gyumolcsosoket egy vekony haloval, hogy a gyumolcsevo deneverek ne zabaljak fel. Az nem pokhalo. (Au-ban elek)

Füzesiné Pásztor Zsuzsi 2014.07.05. 08:43:42

@DonDzsonzon: Az index.hu és a National Geographic megerősíti a képek valódiságát. A pókok pl. az árvíz elől menekültek a településre.

DonDzsonzon 2014.07.05. 10:52:32

@Füzesiné Pásztor Zsuzsi: Nem a kep valodisaga lett megkerdojelezve hanem a post irojanak tálalása...

Németh Géza 2014.07.28. 16:52:52

a képek nagyon szépek, de a feliratozásra ügyelhetnél jobban is. Olyan, hogy Óriások útja, nincs. Egy darab óriás van, tehát Óriás útja. Ugyancsak nincsenek fitoplanktonok. a plankton a lebegő életmódú növényi és állati parányi lények gyűjtőneve, csak egyes számban használatos (plankton). Az Északi- és Déli-sark egy-egy pont, vagyis az említett jelenség az Északi- és Déli-sarkvidéken látható.

titan 2014.09.01. 15:32:15

A "pokol kapuja" mennyire járul vajon hozzá a légkör széndioxid-tartalmának a növekedéséhez?

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.09.02. 19:47:41

- Nem ertem az analogiat/... "karbonátok héjas kristályosodásával jöttek létre, egy az igazgyöngyök kialakulásához hasonló folyamat során." A gyongy a kagylo belsejeben jon letre amikor az allat gyongyhazzal vonja be a testebe kerult porszemet. A szilkan hol az allat? Hol a gyongyhaz? Mi hasonlo.., hogy kerek?

- A Nagy Kék Lyuk egy VIZNYELO, ez a kifejezes igazan elfert volna a kepalairasban...

Eleg laikus osszeallitas, paste and copy. Semmi maganvelemeny vagy hozzaadott informacio. Szokasos.

- Egyebkent a gombhalas koroket total nem ertem. Ezek a halak valami muveszek vagy mi? Hogy tudja ilyen szimetrikusan, ilyen precizen. A nosteny pedig, hogy kepes erzekelni, hogy melyik jobb es melyik rondabb.. Hihetetlen ha igaz.

- a sivatagi korok szerintem nem lehetnek termeszek alkotta kepzodmenyek. Tul nagy az atmerojuk, azok varakat epitenek, nem gyuruket, no meg azon a kies, sivar sivatagi kornyezetben mivel taplalkoznak ezek az exhibicionista hangyak? Inkabb valami lerakodasra tippelek. De ilyen kis fotokrol ki mondja meg.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.09.02. 19:49:35

@titan: csak kb. annyira mint egy gaz eromu barhol masutt. Nem szeneromu ez, hogy fustoljon. Eleg a gaz. Talan a te vagy az en autom tobbet szennyez mint ez a godor.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.09.02. 19:57:41

@Németh Géza: lol ez az Internet. Barki kaphat publicitast egy kis idore. Boldog boldogtalan. Mi bolondok meg azt feltetelezzuk, hogy ha valami sokak szamara elerheto, az mar atment valami minosegi rostan ill. szakember keze altal jott letre. Mert ezek a regi reflexek, amikor 20 evig tanulta valaki az ujsagirast, hogy egyaltalan egy cikket kozolhessen, vagy 20 evig nyalta a Vitray segget, hogy egy meccset kozvetithessen stb.stb. Interneten olyannyira sok lett a tartalom, hogy az keptelenseg szinvonalasan szelektalni, ezert millionyi baromsag, felszinesseg, moslek is talalsra kerul. Kinek van ideje valogatni? Mondjuk en is csak unatkozom eppen, hogy ilyeneket irok. Maskulonben mehet mindenki kozvetlen a National Geography weboldalara ahol a kepalairasok tudomanyosan stimmelnek, vagy a Scientific American oldalara stb. Mondjuk az fizetos hehe. Nem csoda.

élhetetlen 2017.10.02. 15:40:26

Ha valakinek messze lenne a Maldiv szigetek… Horvátországban, Rabon találkoztam hasonlóval éjszaka, augusztusban. Nem volt ilyen látványos, mert nyugodt volt a tenger, de ha belement az ember, a víztöréseknél ugyanígy világított, csak nem kék, hanem sárga fénnyel. Ha feldobtam egy marék vizet, apró csillagok potyogtak vissza, gurultak végig rajtam. Varázslatos volt. Aztán voltam ugyanott szeptemberben is, akkor már kevésbé volt intenzív.
süti beállítások módosítása