Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Az éjszaka sötétjében csempészték be a sokak által vitatott megszállási emlékművet Szabadság térre

Az éjszaka sötétjében csempészték be a sokak által vitatott megszállási emlékművet Szabadság térre

// írta: Média Panda - kategóriák: politika, fidesz, botrány

tumblr_n8ze7g8BW21rx8sq5o4_1280 (1).jpg

Tegnap éjjel, nagyon erős rendőri kíséret és duplakordon társságában érkezett meg a Szabadság térre a német megszállási emlékmű egyik fő darabja, amin a birodalmi sas is szerepel. A rendőrség több száz méteres körzetben lezárta a területet, méghozzá nem is akárhogy.

duplakordon.jpg

Nem is egy, hanem egyből két kordonnal zárták le területet, úgy látszik eléggé tartottak tőle, hogy esetleg tüntetők jelenhetnek meg.

tumblr_n8ze7g8BW21rx8sq5o2_1280.jpg

A képeken látszik, hogy elég sok rendőr van jelen, az Átlátszó 20 rendőrautóról számol be (köztük rendőrségi kisbuszok is), valamint új térfigyelő kamerákat is felállítottak a területen. A kordonokra az építő nyilatkozata szerint biztonsági okokból, valamint rendezvény miatt van szükség, és állítólag nemsokára lebontják a duplakordont.

A kormány álláspontja az emlékműről

Számos számtalan civil szervezet, újság, és közszereplő bírálta a kormány által megrendelt emlékművet, mivel szerintük nem az áldozatoknak állít emléket, hanem magának a náci megszállásnak. A kormány ezeket az állításokat vitatja, szerintük az emlékmű inkább minden áldozatnak állít emléket, köztünk Magyarországnak, mint a nácik által megszállt országnak, mint áldozatnak. Sokan viszont úgy érzik, hogy ezzel az emlékművel mintha igyekeznénk kimosakodni minden bűntett miatt, amit az akkori vezetőink elkövettek/bűnrészesek voltak, ugyanis az emlékmű kvázi egy az egyben áttolja a felelősséget a nácikra.

Ezt írja a témában az index:

"A kormány még az év elején jelentette be, hogy március 19-én a a Szabadság téren szobrot akar avatni az 1944-es német megszállás áldozatainak emlékére. A koncepció - melyről részletesen itt olvashat - alapjául az az alaptörvénybe emelt történelmi állítás szolgált, miszerint 1944 március 19-én hazánk elvesztette önrendelkezési jogát, és ami azután történt, a nácik bűne. A Miniszterelnökség által az emlékmű készéítésével megbízott Párkányi Raab Péter koncepciója is ezen elv alapján készült. A tervezet óriási felháborodást váltott ki külföldön és idehaza egyaránt, a választási kampányi idejére ezért a kormány jegelte a megvalósítást. "

A mindenki más álláspontja

Egyrészről sokan vitatják az emlékmű szimbolikáját, ami sokak szemében egyszerűen úgy érződik, mintha pont rossz oldalnak állítana emlékművet, vagy éppen egyszerűen próbálnák vele átírni a történelmet, és úgy csinálni, mintha egyáltalán semmi felelősségünk nem lenne a témában.

 Gyurcsány Ferenc ezt írta: „Orbán ezzel a gesztussal meghamisítja a holokausztot, meggyalázza annak minden zsidó, roma és meleg áldozatát. Jelemző a hatalomra, hogy nem merték fényes nappal felállítani a hazugság szobrát. Úgy viselkedtek, mint aki lopni indul. Ellopni Magyarország becsületét, az áldozatok emlékét, a hozzátartozók soha el nem múló gyászát és fájdalmát".

A szerző véleménye

Érdekes, hogy a rengeteg tiltakozás, botrány, és csillapodni nem akaró médiavihar ellenére a kormány ahelyett, hogy kompromisszumot keresett volna, ahelyett, hogy áttervezte volna a szobrot, egyszerűen azt a megoldást választotta, hogy megcsinálják erőből. Miért?

Még akkor is, ha teljesen, vitathatatlanul, eltántoríthatatlanul biztos is a kormány abban, hogy márpedig nekik igazuk van, akkor is figyelembe kellene vegyék az áldozatok és hozzátartozóik, valamint az állampolgárok véleményét. Ha ennyien jelzik, hogy problémás a szobor, ha ekkora felháborodás van miatta, akkor miért kell erőből, csakazértis alapon megcsinálni? Ugyan kinek jó egy olyan emlékművet felállítani, ami sokak szemében undort, félelmet, és gyűlöletet kelt? Kinek jó egy olyan emlékmű, ami nem a békés megemlékezést szolgálja, hanem vitákat, tüntetéseket, közutálatot és úgy általában pont, hogy indulatokat szül? Miért nem lehetett ezt végiggondolni?

Ha egy emlékművet már a megépítése előtt ekkora tiltakozás, utálat és megvetés fogad az állampolgárok részéről, akkor miért nyomja le a torkunkon az állam kiemelt nemzetgazdasági érdekere hivatkozva? Ez nem valami stadion, vagy Paks2, hanem egy kulturális kérdés. Ebből pénze nincs az államnak, ebből haszna nincs az államnak. Miért kell akkor mégis erővel, az állampolgárok és civil szervezetek tiltakozását tudomásul sem véve, sőt, elutasítva ragaszkodni görcsösen a saját elképzelésünkhöz? Miért kell ilyen téren is erővel kormányozni? Felfoghatatlan.

A fenti képek forrása csakegyruszki tumblere.

Komment, vélemény jöhet a bejegyzés facebook posztján.

tojas.jpg

Updét: ahogy sejteni lehetett, már most tüntetés van a megszállási emlékműnél, az index jelentése szerint tojásokkal dobálják az alkotást.

komment
süti beállítások módosítása