Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Az öt leghalálosabb méreg a világon

Az öt leghalálosabb méreg a világon

// írta: Média Panda - kategóriák: nagyvilág, tudomány, természet

hands.jpg

A méreg és a mérgekkel való gyilklás nagyjából egyidős az emberiséggel, és számos borzasztó dolgot elkövettünk vele. Ékes példája annak, hogy az emberiség közelről sem csak szépre meg jóra használja a tudományt, hanem leírhatatlan borzalmakat művelünk vele - méghozzá saját embertársainkkal.

Arzén

lN0ZlRS.jpg

Az arzén az egyik legerősebb, és a legközismertebb mérgünk. Egy, a földkéregben természetes állapotában gyakran előforduló elem, már az ősidők óta ismert az emberiség előtt. Kémiai elemként elsőként J. Schroeder izolálta 1640-ben. 

Méregként a leggyakrabban a fehér arzént használják (arzén-trioxid), nevezik a mérgek királyának, és a királyok mérgének is. Már 10-50 mg is mérgező, 60-120 mg pedig halálos. Hányást, hasmenést, görcsöket és bénulást okoz, több napig is eltart, mire az áldozat belehal a mérgezésbe. Ellenméregként aktivált szén vethető be, vagy pedig vas(III)-hidroxid, pépesítve.

Érdekes, hogy csekély (pár milligrammnyi) mennyiségben nem veszélyes a szervezetre, sőt, erősíti azt. Hosszabb távú fogyasztása esetén az ember teste hozzászokik, és nagyobb mennyiségeket is jobban kibír. (Mindezek ellenére én nem ajánlanám senkinek, hogy kísérletezzen vele otthon).

A történetek szerint Borgia Lukrécia modenai hercegné kedvelt gyilkossági módszere volt, hogy egy üreges gyűrűbe fehér arzént rakott, és egy óvatlan pillanatban az áldozat ételébe, italába juttatta. Raszputyint is arzénnal mérgezték meg, és mostanában Napóleon halálát is ennek a szernek tudják be a történészek. Mivel sem illata, sem különösebb íze nincs, kifejezetten alkalmas szer gyilkosságokhoz.

Cián

Kalium_cyanid.jpg

Szintén elég ismert méreg. Bár a köznyelvben ciánként hivatkoznak rá, mi most a cianidról beszélünk, ami só formájú, és a Hidrogén-cianidból készíthető, általában Kálium-cianid, vagy Nátrium-cianid. Nagyon erős méreg.

Már 2.6 mg is halálos belőle az emberre. Blokkolja a sejtek oxigén ellátását, mivel a cianid megköti a sejtekben a vasat, és így az adott sejt "megfullad". Nagyon hamar eszméletvesztést okoz, és különös gyorsasággal vezet halálhoz, általában hirtelen szívleállással. Az áldozatnak a halála után sok esetben jellegzetes, keserű mandulára emlékeztető szaga van.

A II. Világháborúban sokan használták öngyilkosságra, a náci párt felső vezetése körében: Hitler, Eva Braun és Hermann Göring voltak a leghíresebb esetek. A gázkamrákban használt gázt is cianidból állították elő.

Az egyik leghíresebb esete a Jonestowni tömeges öngyilkosság volt, ahol Jim Jones, egy szekta vezetője 912 követőjét utasította arra, hogy cianid-koktéllal vessenek véget saját életüknek. A cianid felelős a világon a legtöbb méreggel kioltott emberéletért - elég csak a második világháború gázkamráinak áldozataira gondolni.

Bürök

burok.jpg

A foltos bürök, vagy bürök egy 100-120 centi magasra növő, fehér virágzatú, kétnyári növény. Általában csak 1800 méteres tengerszint feletti magasságban terem, elhagyatott helyeken. Júniusban és júliusban virágzik.

Régebben igen "közkedvelt" méreg volt, a híres ókori görög filozófus, Szókratész is ily módon halt meg: bürökpohár néven volt ismert az a kivégzési módszer, amit azokra szabtak ki, akiket istenkáromlásban vagy az ifjúság tévútra vezetésében találtak bűnösnek. Hannibál is ezzel a méreggel lett öngyilkos.

Fő hatóanyaga a koniin, egy sárgás, átlátszó, olajszerű állagú folyadék, ami kifejezetten erős szagú (egérhúgyra emlékeztet), és maró, csípős íze van.  Vízben oldódik, alkoholban pedig kifejezetten jól oldódik. 750 mg a halálos dózis az emberi szervezet számára, és nagyon fájdalmas, kellemetlen halálhoz vezet: lebénítja a szervezetet, először a az alsó végtagok bénulnak le, majd a méreg fokozatosan halad felfelé, végül pedig teljes öntudat mellett áll be a légzésképtelenség. Az áldozat végig tudatánál van, és úgy fullad meg. Általában 3-6 órán belül beáll a halál.

Sisakvirág

sisakvirag.jpg

A Sisakvirág, vagy a "Mérgek királynője" (akonit, farkasfű) hegyek és dombok árnyékosabb területein nő, májusban és júniusban virágzik. Viszont egyesek kertbe is ültetik, dísznövényként. Fő hatóanyaga az akonitin, emberre és állatra nézve is halálos méreg. A görög mitológia szerint egy istennő, Hekaté fedezte fel, és szent növényként tartják számon. 

Bár a fő hatóanyaga az akonitin, emellett még más méreganyagokat is tartalmaz. A mérgét szabad szemmel is látni lehet, ugyanis a növény sárgás-fehéres pora tartalmazza azt. Az íze nagyon erős, és savanyú, keserű. Alkoholban jól oldódik, vízben már sokkal kevésbé.

Bár már 1 mg is halálos lehet, 3-4 mg általában már biztos halált okoz. A növény érintése is halálos. Feltéve, hogy az áldozat túléli, a mérgezés következményeként tartós szívproblémák alakulnak ki. A mérgezéstől számított 10-30 percen belül fellépnek a tünetek: égető, bizsergető érzés a szájban, nyelvben, majd a torokban, végül az egész testben. Émelygés, hányás, hasmenés lép fel, látás és hallászavar, görcsök, hipotómia, izombénulás, és jeges érzés a vénákban.

Az orvostudomány jelen állása szerint nincs rá semmilyen ellenméreg. A legcélravezetőbb a hánytatás, gyomormosás, és ha még képes enni a beteg, akkor aktív szén, mi megköti a méreg fő hatóanyagát.

Nadragulya

Nadragulya_Atropa_Belladonna14.jpg

A maszlagos nadragulya, vagy nadragulya hazánkban is terem, a mérsékelt öv talán legmérgezőbb növénye. A népi kultúrában számos néven ismert: álomhozófű, farkasbogyó, farkascseresznye, mérges cseresznye, bolondítófű, szép asszony füve, veszett fű, ördögfű. Falak és romok környékén nagyon gyakori.

A legmérgezőbb része a bogyója, ami mivel édes ízű, és némiképp hasonlít a cseresznyére, számos áldozatot követelt már, főleg a gyerekek körében. A felnőttekre halálos dózis 100 mg, a gyerekekre azonban már ennek a fele is végzetes. A nadragulya mérge kifejezetten erősen és gyorsan támadja meg az agyat, és bénulásos halálhoz vezet 24-36 órán belül.

A termésen kívül a levél és a gyökér is mérgező, a levél virágzás idején, napos, nyári időben, a gyökér 2-3 éves korában, ősszel vagy tavasszal tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. 50-100 cm magasra nő, levelei kb. 15 centi hosszúak. Június és augusztus között virágzik.

A nadragulya Európában, Ázsia nyugati részén és Afrika északnyugati részein őshonos. Viszont sokfelé termesztik is: Indiában, Pakisztánban, az Amerikai Egyesült Államokban, Brazíliában és Európában. A növény kivonata pupillatágító hatású, a középkorban az olasz nők a szemükbe csepegtették, hogy kívánatosabbak legyenek (innen is a nemzetközileg ismert neve, a Belladonna).

31 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2014.10.28. 19:51:19

Vajon aki sisakvirággal ültetné körbe a házát és ez pár betörő halálát/szívbetegségét okozná azt elítélnék a bíróságon?

Chariot33 2014.10.28. 20:08:50

A cím teljesen megtévesztő, ráadásul nem is igaz! Bőven vannak a a felsoroltaknál sokkal-sokkal erősebb mérgek, mind növényi, mind állati vagy épp baktériumok/gombák által termelt, de akár szintetikusak is.
Ez egy tök felesleges cikk volt. Nem is értem mi értelme volt?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.10.28. 20:17:46

@Chariot33: Attól függ hogy értelmezed a címet. mert ha úgy hogy mivel történt a legtöbb halál este, akkor igaz.

Chariot33 2014.10.28. 20:25:02

A legtöbb halált bakteriális toxinok, de ha ezeket nem is tekintjük, akkor a rovar/hüllő/hal eredetű mérgezések okozzák. De még ezeknél is sokkal többen halnak meg szintetikus mérgekről, elsősorban növényvédő szerektől. Ezek egyike sem lett megemlítve a cikkben. A felsoroltak 1xűen a legközismertebbek egy cikkben történő felsorolása volt. Ha már írt a szerző valamit, akkor miért nem olvasott, legalább egy kicsit utána, a google az ő barátja is! :(

oberke 2014.10.28. 21:03:21

Van egy cikk, szerintem érdekes. Erre a sok okostóni ráguglizik és ideröffent valamit, hogy csak neki legyen igaza. Az ilyenek miatt van internetadó.

¿Qué tapas hay? 2014.10.28. 21:12:13

No most ez egy klassz cikk lenne, ha a megadott dózisértékek valahogy összehasonlíthatók lennének. Pedig mindegyik hatóanyaghoz megadható többé-kevésbé egzakt toxicitás érték (LD50, LDLO), illetve érdekes lenne, hogy a növények esetében mekkora a halálos adag (ez nem minden esetben egyértelmű)

Amúgy a kedvenc mérgem, a nikotin kimaradt a maga 0,8 mg/kg körüli LD50 értékével.

gplay (törölt) 2014.10.28. 21:13:03

Hiányzik például a ricin is a listából, ami szintén "nem gyenge": egy átlagos testsúlyú felnőtt esetében 1,5 - 2 milligramm a halálos adag (véráramba jutva, szájon át valamivel magasabb mennyiség okoz halálos mérgezést).

Lazarbibi 2014.10.28. 21:49:24

Az élet a legjobb méreg :-(:-(:-(

Veetee 2014.10.28. 21:51:31

Mindig idegrángást kapok attól, hogy valami a "leghalálosabb". Ha egyszer megöl, akkor nem mindegy, hogy csak kicsit halok meg tőle vagy nagyon? Egyáltalán, van olyan, hogy valamitől, ami halálosabb a többinél, jobban meghalok, mint a kevésbé halálostól?
Mi lett volna, ha a blogger az "Öt legmérgezőbb növény" címet adja a bejegyzésnek? Nem lett volna elég hatásvadász? Nem lett volna index-címlapos?

Netuddki. 2014.10.28. 22:07:20

"Az öt leghalálosabb méreg a világon"

Helyesebb lett volna az 5 mérgező növény címet adni neki.
Amúgy meg a gomba ugyan nem növény, de a gyilkos galócától még mostanában is sokan murdálnak meg figyelmetlenségből...

András Tanneberger 2014.10.28. 22:10:52

minden méreg, csak dózis és alkalmazási mód kérdése

Chariot33 2014.10.28. 22:13:48

@oberke: Jólesett? Ürítettél? Egészségedre!

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2014.10.28. 22:24:03

@Chariot33:

Ha már, akkor talán az öt "legnépszerűbb", értsd, legtöbbször szándékos emberölésre hasznát mérget kellett volna írni, de az se biztos, lásd kuráré pl. De az biztos, hogy jó pár állati méreg, vagy szervetlen vegyület simán lenyomná ezeket.

áasdklfjáasn 2014.10.28. 23:10:13

A helyesírásod is egy elég gyilkos méreg. Már annak, aki el akarja olvasni a firkálmányodat.

@Veetee:
@nicktolvajmentesítő_kovi1970:
Az arzén meg a cián nem növény.
(Mellesleg a tiszta arzén tudtommal nem mérgező, csak egyes vegyületei. Ha mérgező lenne, nem használnák félvezetőkben. Bizony, valszínűleg a számítógépedben is van pár gramm, gallium-arzenid vagy valami hasonló félvezető formájában.)

@oberke:
Mivel faszságokat ír a cikkben, ez nem túl nehéz.

@Chariot33:
Irkálsz mindenféle hülyeségeket, és ahelyett, hogy sűrű elnézést kérnél minden olvasótól, ez a reakció?
Szép.
Ne sértődgessél, hanem először gondolkozz, netán járj utána a témának (persze, az már fárasztó lenne, mi?), és csak azután írj.

Média Panda 2014.10.29. 06:28:44

@Chariot33: az, hogy valami mérgező, és meghal tőle valaki, na az nem egyenlő a méreg ebben a listában használt fogalmával. Csak a magyar nyelv ez baromira nem választja szét eléggé, sőt, szinte egyáltalán nem, de ezzel nem tudok mit csinálni, az a baj. Eleve úgy néz ki a csoportosítás, hogy biológiai meg kémiai mérgek, aztán toxinok és venomok. De a kémiai mérgek meg a toxinok csoportját még a kutatók se mindig szedik ketté, és akkor meg az egyszeri olvasó meg van lőve, hogy na most mi van.

Minél könnyebben emészthetőre akartam írni, de akkor meg nem adhatok neki egy hatszor összecsillagozott címet, hogy na, ez meg ez van.

@áasdklfjáasn: oda van is írva az arzénhoz, hogy a trioxid a "nyerő". És szerintem szegény Chariot33-n vered le a posztot, holott nem ő tehet róla, tényleg.

Meridian74 2014.10.29. 11:43:10

A tiszafa sokkal közismertebb és elterjedtebb, parkokban, kertekben... az sincs itt. Pedig a termésének piros húsán kívül mindene mérgező... az, hogy mennyire erős méreg, azt nem tudom megítélni.

Csumpitáz Alfréd 2014.10.29. 13:30:22

Én leginkább arra lettem volna kíváncsi, hogy ki és hogyan vizsgálta meg ezen mérgek ízét??? :)

drbuboo 2014.10.29. 15:44:17

Azért, ha tárgyilagosan nézzük a bejegyzés tartalmát, eléggé felületes. Az pl., hogy a sisakvirág puszta érintése is halálos, badarság. Az angol wikipédián forrásmegjelölés nélkül szerepel, hogy az érintés is okozhat mérgezési tüneteket, de hogy halálos lenne?! Ráadásul magyarországon is él több sisakvirág faj, de azok csak akkor mérgezőek, ha az ember rendesen fogyaszt belőlük. A többi részben is van hiba, tévedés, esetleg csúsztatás, de inkább hagyjuk...

drbuboo 2014.10.29. 15:45:44

@Csumpitáz Alfréd: A nadragulyát pl. simán meg lehet kostolni, én is megtettem, de természetesen ki kell utána köpni, a szádat kiöblögetni. A gyümölcse édeskés, de szerintem jellegtelen, kb. olyasmi, mint az eperfa termése. Ellenben nagyon szép színe van a levének.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2014.10.29. 17:47:07

jó kis idevágó írás a solanaceae(krumplifélék, pontosabban csucsorfélék)-ről:
> Bolondító beléndek (Hyoscyamus niger L.)
> Csattanó maszlag (Datura stramonium L.)
> Ebszőlő csucsor (Solanum dulcamara L.)
> Mandragóra (Mandragora officinarum L.)
> Nadragulya (Atropa belladonna L.)

mammy.uw.hu/txt/bosz/bosznov.htm

+ 1 érdekes tény: a Mandragóra egész fontos szerepet kapott - egy általam nagyon szeretett filmben - a faun labirintusában

mollymook 2014.11.02. 18:36:48

Egyetértek azzal a kritikával, hogy ezek a növények/anyagok max. a legismertebbek, vagy régebben legáltalánosabbak voltak. Mindazonáltal, igenis néha érdekes ezekről olvasni, akár összefoglaló-cikket is, szerintem.
Ellenben, a foltos bürök témájához 2 megjegyzésem lenne, na, jó, 3: 1. Olvasni kell a görögöket, mert... 2. NEM kellemetlen a halál. A "bürökpohár", ahogy Platon leírásából is tudjuk, nem okoz görcsöket, szenvedést, nem, csak hideg, bénulásos érzést és álmosságot, míg "fel nem ér a szívig". A "szív vonalban" már halált okoz, elalvást. 3. NEM HALÁLOS, már a Ókorban ("már az ókori görögök is...") ismerték az ellenszert: rettentő erős vörösbor, még mielőtt a hatás "felkúszna" a köldökig. Addig segít a vörösbor (vö. 1 ókori templomrablás története, ld.)
A tiszafa minden része mrgező, KIVÉVE a piros pseudo-termést, a magköpenyt. Amagok rendkívül mérgezőek, akár 1-2 szem is, de ha biztosan kivesszük belőle mindet, akkor a magköpeny finom.
KÉRDÉS a mérgező erő, a "lethal dose"... LD50 pld: mennyi kell belőle 50 patkány kivégzéséhez? Ez a standard mérgezési mérték. MINDEN, akárcsak kicsit is toxikus anyagnak van ilyenje és igen, nagy oldásban még az ízüket is mgvizsgálják...EZT a számost kellett vola lehivatkozni minden anyagra talán...
Aztán, mennyire "tartós" a méreganyag? Pld, a fekete bodza (bodzaszörpi...) MINDEN része toxikus, kivéve a virgot. Mégis, csinálunk belőle lekvárt... hogyan is? 60 C fokon eloxál a nagyon toxikus anyag, ami kicsinálná a májat... szóval kicsit alaposabban kellett volna megírni talán,...

¿Qué tapas hay? 2014.11.02. 19:07:10

@mollymook: "60 C fokon eloxál a nagyon toxikus anyag, ami kicsinálná a májat"

Hogy micsinál ez a nagyon toxikus anyag 60°C-on?

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.11.02. 21:41:21

Sisakvirág: még jó, hogy gyerekkoromban nem tudtam, hogy halálos az érintése, a kertünkben meg volt belőle, nem egyszer szedtük le és tettük vázába. :D
Botulotoxin? Tetrodotoxin?
Ólom? Nikotin? (utóbbit régen permetezésre használták, sokszor a nikotinoldatot üvegben vitték a szőlőbe, ha útközben eltört az üveg, mire a gazda célhoz ért, kb. halott is volt)
Higany? (lásd még cápauszony leves!)

Szóval jókora marhaság ez az iromány ezzel a címmel. :(

mollymook 2014.11.02. 21:43:00

@¿Qué tapas hay?: Elnézést kérek a nem megfelelően alkalmazott, sőt egyenesen "slendrián" terminus technikus használatáért! Úgy szokás ezt érteni, hogy (hasonlóképpen pld a C-vitaminhoz) az adott anyag a jelenlegi tudomásunk szerint hő hatására lebomlik és a továbbiakban már nem jelent egészségügyi kockázatot. A "kicsinálná a májat" pedig az un. "terápiás mennyiségre" vonatkozik, természetesen, nem 1-2 bekapott, vagy "főtlen" bogyóra.

Erről könnyen hozzáférhető források pld:

"A friss bodzatermések nyersen, illetve a kéreg és a levelek is nagyobb mennyiségben fogyasztva kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket, émelygést, hányást okozhatnak. Cián-glikozid tartalma miatt a koncentrációtól függően lehet toxikus (pl. a termésből lekvárban). " (HáziPatika) "

"The ripe, cooked berries (pulp and skin) of most species of Sambucus are edible. However, most uncooked berries and other parts of plants from this genus are poisonous."(WikiPedia-Jekka McVikar: Jekka's Complete Herb Book)

mollymook 2014.11.02. 21:57:31

Ja, a világ leghalálosabbja (jelenlegi tudás szerint, emberre stb.): a Botulizmus toxinja
en.wikipedia.org/wiki/Botulinum_toxin
zidbits.com/2011/04/whats-the-most-lethal-poison/
de érdekes a használata: www.bbc.com/news/magazine-24551945

Butch Cassidy 2014.11.03. 11:42:16

"Általában csak 1800 méteres tengerszint feletti magasságban terem" Ez elég szűk élettér. :)

jet set 2014.11.03. 11:55:23

@drbuboo: Igen, azért elég durva lenne, ha valaki attól meghalna, hogy leszakít egy virágot. Gondolom, ha erősen beledörzsöli egy sebbe, akkor lehet mérgezési tünete, de egy érintéstől biztosan nem.

ROBERTO 2014.11.03. 12:05:58

Az 5 leghálosabb méreg és sehol nincs a gyilkos galóca? És hol vannak a kurare, vagy más nyílmérgek.. és ha már a növényeknél tartunk, hol van a csattanó maszlag?

¿Qué tapas hay? 2014.11.04. 21:52:49

@mollymook: Ez így korrekt és érthető. A nem megfelelő kifejezések használatának csak annyi szépséghibája van, hogy az olvasó nem fogja érteni, hogy mit is akart az író leírni.

Krisztián Csányi 2015.10.29. 19:22:48

Nem tudom hogy ismeritek a neurotoxint. Egyesek szerint az a leghalálosabb kínzó méreg

Gazz 2017.04.21. 07:28:10

@jet set: Kb. két éve halt meg egy angol kertész. Kesztyű nélkül tépkedte ki a sisakvirágot. Nyilván nem egyet, és gyimálta is.
www.origo.hu/nagyvilag/20141107-kivegezte-a-kerteszt-a-mergezo-sisakvirag.html
süti beállítások módosítása