A kenyér teljesen megkerülhetetlen része a mindennapjainknak, nem véletlenül csempészte be magát számos közmondásunkba, szólnak róla versek, novellák, vagy éppen szerepel imádságainkban is - mindennapi kenyerünket, ugye. Most elárulunk pár érdekességet mindenki egyik nagy kedvenc szénhidrátforrásának múltjáról.
A kenyér koncepciója jó régi dolog
Annyira, hogy már időszámításunk előtt tízezer évvel is ismert volt a kenyér egyik-másik fajtája - a vízzel kevert liszt kisütése a világ szinte minden civilizációjának étkezési szokásai között megtalálható volt, és ezek nagyban különböztek egymástól. Csak az ősi görögök időszámításunk előtt több ezer évvel 80 különböző kenyérfajtát tartottak számon.
A kenyér pénz és hatalom
Az ókori Egyiptomban a kenyér annyira fontos szerepet töltött be, hogy konkrétan fizetőeszközként is használták. Nem véletlen, hogy sokszor temették el a halottaikat több szelet kenyér társaságában, hogy a túlvilágon is elkerülhessék a szegénységet és az éhséget.
A kenyér az univerzális kapocs
A kenyér nem ismer sem kulturális, se vallási, se történelmi határokat: minden civilizáció, kor és nép szerepelteti ilyen vagy olyan formában a kenyeret, és nagyon gyakran még vallásos ceremóniáknál is használják.
Szeletelni pedig jó
A szeletet kenyér feltalálója Otto Rohwedder, a feltalálás időpontja pedig meglehetősen kései: az 1928-as évben került rá sor. Magát a szeletelt kenyeret többen is megpróbálták forgalomba hozni, de sorra kudarcot vallottak egy nagyon egyszerű oknál fogva: kiszáradtak a kenyérszeletek. Mondhatjuk, hogy Otto Rohwedder valódi találmánya az olajozott papír, ami frissen tartotta a felvágott kenyereket.
Szeletelni tilos
A világ legfurcsább tilalmai közé tartozik, hogy az Egyesült Államokban 1943-ban valamiért betiltották a szeletelt kenyér forgalmazását, máig tisztázatlan okokból. A törvény nem is húzta túl sokáig, ami értelmetlenségét tekintve nem is annyira csoda.
A görögök szeretnek nagyzolni
A világ legnagyobb pita kenyerét 2001-ben sütötték, Görögországban. A szépséges laposkenyérke 190 x 160 centis mérettel büszkélkedhetett, vastagságra pedig kemény 3,5 centit kóstált. Egy egész borjút bele lehetett volna sütni, és még maradt volna hely zöldségnek.
A svájciak nem csak a csokihoz értenek
Az egyik legfurcsább, de mégis igaz svájci közmondás úgy hangzik: "Kerüljétek azokat, akik nem szeretik a gyereket vagy a kenyeret!".
Csak azért, mert rá van írva, még nem teljes kiőrlésű
A teljes kiőrlésű kenyér finomabb, egészségesebb, és általában véve köröket ver a "sima" fehér kenyérre - nem is csoda, hogy az egészségtudatos vásárlók előszeretettel veszik. Csak néha totál átverik őket. A teljes kiőrlésű kenyér ugyanis sokszor nem csak teljes kiőrlésű lisztből készül, és számos márka nemes egyszerűséggel feltolja a kenyeret az olcsóbb, klasszikus fehér liszttel, a finom liszttel. Sőt, van hogy a kenyér több finomlisztet tartalmaz, mint az egészséges verziót, mégis van képe a gyártónak ráírni, hogy "teljes kiőrlésű". Figyeljünk oda, az a biztos!
Csak azért, mert barna, még nem biztos, hogy egészséges
A kenyérgyártók másik nagy kedvence, amivel átverik a vásárlókat, a színpárosítás. A barna kenyerekre ránézünk, és elkönyveljük: igen, ez egészséges. Nos, pont emiatt számos gyártó használ előszeretettel színezéket a gyártás során. Ezek többnyire karamell vagy maláta alapúak sokszor, és hát semmivel sem egészségesebbek, mint a hagyományos kenyér, csak annak látszanak.
sakkosfx 2017.02.23. 10:03:33
Rézfánfütyülő fűzangyal 2017.02.23. 10:32:56
2017.02.23. 10:39:52
pár hónap alatt kialakul a rutin kenyérsütő géppel
ár-érték arányban és minőségben is verhetetlen
denes36 2017.02.23. 11:28:08
ostvan1 2017.02.23. 11:33:18
Brained 2017.02.23. 11:33:26
Mitől drágább a korpát is tartalmazó teljes kiörlésű liszt, mint a korpától elválasztott fehérliszt?
patkányarcúáginéni 2017.02.23. 12:20:53
driopios 2017.02.23. 12:47:22
Ma a pórnép korlátlan mennyiségben falja a fehér kenyeret, míg az "egészséges" teljeskiőrlésűwellnesskenyeret csak az igazán gazdagok engedhetik meg maguknak, kétezerért kilóját.
hirzel 2017.02.23. 14:42:05
sőt, van malmom és őrlöm a búzát (amit megtermelni már nem tudok), a kovász is saját, csak a só eredete kérdéses :-)
habanera 2017.02.23. 16:59:16
Lousha 2017.02.23. 17:21:30
Elkerulni a tomorseget 100% tk-nal meg kb. csak ugy lehet, ha annyi elesztot, sutoport, akarmit tesznek bele, hogy valami vegul csak megemelje, hogy aztan ez megy akar az elvezeti ertek, akar az egeszseg rovasara.
Az atveres inkabb ott kezdodik, amikor nincs feltuntetve, hany szazalek a tk es a feher liszt, illetve amikor teljes kiorlesunek mondanak valamit, amiben van 5% tk liszt.
youlopukku 2017.02.23. 19:09:59
inebhedj - szerintem 2017.02.23. 20:07:45
+1
Ugyanakkor persze tudja a fene, ha majd lesz egyszer jobboldali kormányunk, talán kiderül. :)
cardiobascuralis 2017.02.24. 03:33:07
A Lidliben van ún. rozskenyér, csak kár, hogy rozs nem nagyon van benne, a színét a cikóriától kapja, és az illata is undorítóan cikóriás.
A másik kedvencem az oatmeal:
Olyan oatmealeket árulnak Magyarországon (mindenhol), amiben van kb. 10% (jó esetben) zabliszt (zab = oat), a többi meg búzaliszt. Ha nem lenne nagyon szomorú, egészen röhejes lenne.
@2147. számú Bartók Béla Úttörőcsapat:
Kenyérsütő géppel?
Ez ugye vicc akart lenni, már ami a minőséget illeti?
Tisztességes kenyeret kemencében tudsz sütni, nem ezekben a kenyérsütő gépnek gúnyolt ipari hulladékokban. Annál még a bolti is jobb.
Mondjuk kenyérügyben nagyon elfogult vagyok. Egyik nagyapám pék volt, és még ettem gyerekkoromban falusi kemencében sütött igazi házi kenyeret és friss cipót is, azon melegében, ahogy a kemencéből kivették. Ja, és cipó nem egyenlő kenyér.
(Meg a régi Tilos az Á mellett volt egy pékség a mai Darsan udvarban, ott a 90-es évek legelején éjszaka a pékektől tudtunk néha venni friss, meleg kenyeret, mennyei volt.)
@Brained:
Mert divat, és a divatot a divatőrültek megfizetik.
Egyébként frissen finomak a korpás kenyerek, csak pár óra elteltével agyon lehet velük ütni a medvét.
@driopios:
"a pórnép kenyere meg fekete volt, mint a föld"
Ez nem igaz, max. nagyon ínséges időkben volt így. A magyaroknál már sok száz éve is búza- meg rozskenyeret evett az átlag parasztember is.
2017.02.24. 12:21:50
szerinted normál városi lakásban kemence?
dehogy jobb a bolti, ne csináljunk már Krisztusból bohócot, mert trágárkodni kezdek :)
cardiobascuralis 2017.02.24. 14:08:37
Simán jobb.
És akkor még nem a lipótiról beszélek, ami már valóban csaknem olyan, mint az egykori házi kenyér.
Lebarmozott vidéki 2017.03.02. 07:15:05
Aki meg egyszer is látott-kóstolt valódi tk-s meg rozskenyeret, csak röhög (vagy sír, n.k.t.) a bolti, melasszal színezett sz.rokon. (A lipótin is.)